Politika

Ruske vlasti reagovale na obnovu kuće Džafera Deve: Ogorčeni smo, to je izrugivanje!

Ruske vlasti su ogorčene zbog učešća Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u projektu rekonstrukcije jednog od nacističkih kolaboracionista DŽafera Deve, pokrenutog 2. februara u južnom delu Kosovske Mitrovice, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: Vijesti

Kako je podsetila, DŽafer Deva je bio predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kasnije „nekakav ministar“ unutrašnjih poslova u profašističkoj Velikoj Albaniji, bio je jedan od osnivača SS divizije Skenderbeg. Takođe je naglasila da je „učestvovao je u progonima Srba, Jevreja, Roma i drugih ljudi koji nisu albanske nacionalnosti“.

– Cinizam i apsurdnost situacije povećava činjenica da se projekat realizovao u okviru inicijative EU ‘Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije’. To je jednostavno izrugivanje – konstatovala je Zaharova na konferenciji za štampu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju UNDP I EU od 8. februara obustavljena je realizacija restauracije kuće DŽafera Deve, podsetila je ona.

– Računamo na to da strukture svetske organizacije, formirane nakon pobede nad nacizmom, nikada i ni pod kakvim okolnostima neće učestvovati u ovakvim provokativnim akcijama opravdavanja nacističkih zločinaca i menjanja istorije – poručila je Zaharova.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad