Svijet

Ruska duma će pozvati svet da konačno osudi bombardovanje Jugoslavije

Foto: Sputnik

Nacrt žalbe Ujedinjenim nacijama u vezi sa 25. godišnjicom početka NATO bombardovanja Jugoslavije dostavljen je Državnoj dumi na razmatranje, izjavio je šef komiteta Dume za međunarodne poslove, lider Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Leonid Slucki.

“Odbor za međunarodne poslove podneo je nacrt žalbe Veća Savezne skupštine u vezi sa 25. godišnjicom početka bombardovanja teritorije suverene Jugoslavije NATO koalicije. Predlažemo da ga podnesemo na razmatranje Državnoj dumi 20. marta”, rekao je Slucki.

On je istakao da se u apelu pozivaju parlamentarci da osude vojnu operaciju i preduzmu mere za pozivanje država članica NATO na međunarodnu odgovornost.

“U tekstu nacrta apela, ruski parlament poziva UN i skupštine svih zemalja da konačno osude vojnu operaciju Severnoatlantske alijanse protiv Jugoslavije i preduzmu mere za privođenje država članica NATO međunarodnoj odgovornosti za direktnu agresiju na SRJ”, precizirao je.

Kako se navodi u dokumentu, parlamentarci smatraju da je neophodno, uoči godišnjice agresije NATO-a na Jugoslaviju, dati pravednu ocenu “tog grubog kršenja međunarodnog prava, koje je dovelo do destabilizacije rada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju”.

Osim toga, parlamentarci “izražavaju duboku zabrinutost zbog tekućih pokušaja Kolektivnog zapada da čin agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju predstavi međunarodnoj zajednici kao mirovnu operaciju, da žrtve NATO bombardovanja preda zaboravu i okrivi Srbe za izbijanje ratova na Balkanu”.

Tako je, podsećaju parlamentarci, od marta do juna 1999. godine “na malu suverenu državu u centru Evrope bačeno 2.300 krstarećih projektila i 14.000 bombi”, što je rezultiralo smrću više od 2.000 civila u Jugoslaviji, uključujući i decu.

Kako ističu, nekažnjivost NATO udara na Jugoslaviju “stvorila je osnovu za nove vojne akcije širom sveta pod maskom izjava o borbi ‘za vrednosti slobode i demokratije'”.

“Uverenje Kolektivnog zapada u sopstvenu nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država dovelo je do uzleta neonacističkog režima u Ukrajini, koji je posle državnog udara 2014. sprovodio politiku genocida nad ruskim stanovništvom što je dovelo do oružanog sukoba na teritoriji te zemlje”, zaključuje se u dokumentu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad