Društvo

Rusija traži od Njemačke 82,3 milijarde dolara odštete zbog zločina iz Drugog svjetskog rata

Nejasno je da li je takav potez uvod u nove zahtjeve za finansijsku kompenzaciju od Rusije modernoj Njemačkoj, sa kojom su odnosi ozbiljno pogoršani zbog rata u Ukrajini

Foto: Dan

Ruski tužioci zatražili su danas od moskovskog regionalnog suda da zločine koje je nacistička Njemačka počinila u moskovskoj oblasti tokom Drugog svjetskog rata priznaju kao genocid, procjenjujući da je pričinjena šteta od oko 6,4 biliona rubalja, odnosno 82,3 milijarde dolara.

Kako prenose mediji, nejasno je da li je takav potez uvod u nove zahtjeve za finansijsku kompenzaciju od Rusije modernoj Njemačkoj, sa kojom su odnosi ozbiljno pogoršani zbog rata u Ukrajini.

Tužioci su zatražili od moskovskog regionalnog suda da ”za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i genocid nad sovjetskim narodom prizna utvrđene i novootkrivene zločine koje su počinili njemački fašistički osvajači” u Moskovskoj oblasti u periodu od oktobra 1941. do januara 1942. godine.

Više od 26.000 ljudi ubijeno je na tom području za to vrijeme, dok su sovjetski građani bili podvrgnuti mučenju, pljački, prinudnom radu i protjerivanju, navodi se u saopštenju.

Agencije navode da je oko 27 miliona sovjetskih građana izgubilo živote u onome što se u Rusiji naziva Velikim otadžbinskim ratom.

Ratnu odštetu od Njemačke nedavno je tražila i Poljska, koja zahtijeva da joj se isplati 1.300 milijardi dolara. Pošto je Njemačka krajem prošle godine zvanično saopštio da je za Berlin “pitanje reparacija i kompenzacija za ratne gubitke zatvoreno” i da “njemačka vlada ne namjerava da otvara pregovore o toj temi”, Varšava je najavila da će podršku za svoj zahtjev tražiti u Ujedinjenim nacijama.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad