Svijet

Rusija razmatra da napravi poseban tenk za Afriku i Bliski istok

Ruska korporacija „Rosteh“ razmatra da napravi novi tenk na točkovima koji će biti tražen u Africi i na Bliskom istoku, saopštio je Sputnjiku industrijski direktor kompleksa za naoružanje korporacije Bekhan Ozdojev.

Tenk
Foto: Borba

„Razmatra se takva mogućnost. Postoji ideja da se borbeni dio tenka ‘Sprut SDM1’ postavi na bazu na točkovima koja će najverovatnije biti amfibijska“, rekao je Ozdojev.

Kako kaže, pitanje izbora konkretne baze još je otvoreno, ali postoji nekoliko potencijalno odgovarajućih šasija.

„Izbor zavisi od kupca i zadataka koje namjerava da rješava, koristeći tu tehniku“, precizira Ozdojev.

Vozilo će imati vatrenu moć glavnog tenka, ali će ga nadmašiti po manevarskim sposobnostima i brzini. Kada je riječ o zaštiti i sposobnosti kretanja, zaostajaće za njim zbog šasije sa točkovima.

Prema riječima Ozdojeva, tenk „Sprut“ na točkovima će prvenstveno biti izvozni proizvod, a tržište će najvjerovatnije biti bliskoistočne i afričke zemlje.

Kako kaže, manja je vjerovatnoća da će se taj tenk koristiti u Oružanim snagama Rusije, jer se u Rusiji tradicionalno daje prioritet guseničarima, što je diktirano geografijom.

Prilikom kretanja po tvrdom, ravnom i suvom terenu, tenk na točkovima ima prednost u pogledu rezerve mogućnosti kretanja i brzine, ali kada je riječ o bespuću, planinama, šumama, močvarama – potreban je tenk na gusjenicama.

Prema sklopu i dijelovima, kao i po motorno-transmisionom odeljku, „Sprut-SDM1“ je jednak borbenom pešadijskom vozilu BMP-3 i desantnom borbenom vozilu BMD-4M. Dizel motor UTD-29 od 500 konjskih snaga razvija snagu potrebnu za pokretanje borbenog vozila od 18 tona sa posadom od troje ljudi, do 70 kilometara na čas na kopnu i do deset kilometara na čas na vodi.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad