Portal ODBRANA

Svijet

Rusija o širenju NATO alijanse ka njenim granicama

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da su izjave finskog predsjednika Saulija Ninista i premijerke Sane Marin o ulasku u NATO savez, radikalna promjena u spoljnoj politici zemlje, te da će Moskva reagovati u skladu sa situacijom.

Foto: Borba

– Ruska strana je više puta napomenula da je izbor načina na koji će se osigurati nacionalna bezbjednost Finske na vlastima i narodu te zemlje. Međutim, Helsinki treba da bude svjestan odgovornosti i posledica takvog koraka-navodi rusko Ministarstvo u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako se ističe, pristupanje Finske NATO izazvaće ozbiljne posledice po bilateralne rusko-finske odnose, održavanju stabilnosti i bezbjednosti u sjevernoevropskom regionu.

– Cilj NATO, čije su zemlje članice energično ubeđivale finsku stranu da nema alternative članstvu u Alijansi je jasan, a to je da nastavi širenje ka granicama Rusije, da stvori još jedan bok za vojnu prijetnju našoj zemlji. Ali zašto bi Finska svoju teritoriju pretvarala u liniju vojne konfrontacije sa Ruskom Federacijom, a pritom gubila nezavisnost u donošenju sopstvenih odluka, o tome će suditi istorija- dodaje se u saopštenju.

Takođe, kako je navelo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, a kako bi zaustavila prijetnje po nacionalnu bezbjednost koje se javljaju u vezi sa ovom odlukom.

Ranije danas su Ninisto i premijerka Marin saopštili da ta zemlja mora da podnese zahtjev za članstvo u NATO bez odlaganja.

(Tanjug)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad