Portal ODBRANA

Svijet

Rusija i Turska će razgovarati o stvaranju bezbjednog koridora za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

Rusko Ministarstvo odbrane razgovaraće sa Turskom o stvaranju bezbjednog koridora za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Borba

Na pitanje da li ruski predsjednik Vladimir Putin planira da primi delegaciju Turske, Peskov je odgovorio negativno i dodao da će „u to biti uključeno Ministarstvo odbrane“, prenosi agencija TASS.

Prethodno je list Milijet, pozivajući se na svoje izvore iz kabineta predsjednika Turske izvestio da će se pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka održati sledeće nedelje u Istanbulu.

Takođe, TV kanal A Haber je izvijestio da će delegacija turskog Ministarstva nacionalne odbrane otputovati u Rusiju kasnije ove nedelje, kako bi razgovarali o pitanju stvaranja bezbednog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Lukašenko: „Ova kriza je vještačka“

Predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je pijre par dana rekao da je problem izvoza žita iz Ukrajine vještački, i da Kijev i Zapad žele da optuže Moskvu i Minsk za izazivanje gladi u svijetu.

– Ispostavilo se da je najjeftiniji put preko Belorusije. Putin i ja smo razgovarali o ovom problemu. Ja kažem: „Ne brini, tamo nema toliko žita koliko oni vrište. I ne radi se o žitu. Hoće da nas optuže sa vama da smo izazvali svetsku glad. „Mi smo takvi divovi da smo napravili glad u svetu“ – rekao je Lukašenko tokom razgovora sa zaposlenima u OJSC Belšina u Bobrujsku, a njegove riječi preneo je u petak sajt predsjednika Bjelorusije.

Kako je on primijetio: „počeli su da shvataju – samo su morali da nam okače još jedan svjetski problem i kažu Afrikancima i Azijatima: „To rade dva diktatora!“.

(Tanjug)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad