Politika

Rovčanin: Rekonstrukcija Vlade moguća u aprilu

Foto: Borba

„Zaključeni Sporazum o formiranju vlasti predviđa potpredsjedničko, odnosno ministarska mjesta za koaliciju ”Za budućnost Crne Gore”. Mi smo privrženi Sporazumu i dogovoru svih kolega i mi ćemo poštovati dogovoreno, ali premijer Milojko Spajić je ovlašćen da predloži rekonstrukciju, datum kada će se realizovati, te da li će biti fazna ili kompletna“, kazao je u razgovoru za Gradski portal poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin.

Kako navodi, nijesu imali direktne formalne i tematske razgovore na konkretnu temu i zaključke po tom pitanju.

Iz DPS-a na drugoj strani smatraju da se radi o iznuđenoj političkoj rekonstrukciji Vlade, koja uz česte trzavice kako kažu “ne obećava puno i čeka je scenario sličan kao sa prethode dvije vlade”. Iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” najavljeno je prije nove godine da će ranije nego što je sporazumom predviđeno doći do rekonstrukcije Vlade i da će oni imati veće učešće u vlasti.

”Smatramo da je Vlada Crne Gore stabilna i da će biti i u narednom periodu ukoliko se svi konstituenti pridržavaju dogovorenog, odnosno koalicionog Sporazuma. U aprilu je moguće ukoliko to predloži premijer. Demokratska Crna Gora je od svog osnivanja i u cjelokupnom dosadašnjem djelovanju ostala privržena datoj riječi i dogovorima. Podsjećam da je parlamentarna većina koja je formirala 44. Vladu Crne Gore zaključila koalicioni Sporazum o vršenju vlasti sa jasno definisanim principima i raspodjelama resora. U Sporazumu jasno stoji da se obavezuje predsjednik Vlade da predloži, a potpisnici sporazuma da podrže rekonstrukciju Vlade najkasnije do usvajanja Budzeta za 2025. U javnosti prethodih dana provejava ideja o ranijoj, zatim faznoj rekonstrukciji, kao i rekonstrukciji krajem godine, ali shodno Sporazumu premijer diktira tempo, odnosno predlaže rekonstrukciju pa i trenutak kada će se desiti u definisanim rokovima. Za Demokrate je prihvatljiv svaki model koji je u okvirima Sporazuma “, istakao je Rovčanin.

Upitan da prokomentariše predlog lidera Albanskog foruma Nika Đeljošaja da Bošnjačka stranka rekonstrukcijom uđe u Vladu, odgovorio je da u ovom momentu govori samo o krovnom dokumentu na osnovu koga je formirana 44. Vlada Crne Gore.

”Dakle, Vladu shodno Sporazumu čine isključivo potpisnici ovog akta koji proizvodi prava, obaveze i odgovornosti isključivo prema subjektima koji su ga potpisali, ali ne i u odnosu na političke subjekte izvan Sporazuma“, kazao je Rovčanin.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad