Srbija

Rode iznenađen što je Kurti iznenađen: “Znao je da je ZSO uslov”

Foto: Tanjug

Nemački ambasador u Prištini ne misli da će “Kosovo” ući u Savet Evrope, ukoliko nacrt ZSO ne pošalje tzv. Ustavnom sudu

Nemački ambasador na “Kosovu” Jorn Rode iznenađen je što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iznenađen stavom Nemačke i Francuske koje članstvo Prištine u Savetu Evrope uslovljavaju zahtevom da “Kosovo” Ustavnom sudu pošalje nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Rode je rekao da je Kurti svestan da je za Nemačku i Francusku slanje nacrta ZSO ustavnom sudu jedini uslov da se obezbedi većina glasova potrebnih za ulazak u Savet Evrope.

“Čak sam i ja iznenađen da je on iznenađen. Jer premijer Kurti je razgovarao sa francuskim predsednikom Makronom, razgovarao je sa mojom kancelarkom, sastao se sa mojim ministrom spoljnih poslova pre deset dana u Berlinu i imali smo istu poruku za njega: učinite nešto za ZSO i tako ćete pomoći da se obezbedi većina”, rekao je Rode za prištinski “Kalkso”.

On je, između ostalog, dodao da je slanje nacrta ustavnom sudu jedini način za ulazak Prištine u SE, uz nadu da će se premijer Kurti predomisliti pre sastanka Komiteta ministara država članica Saveta Evrope, koji se očekuje održati 16. ili 17. maja 2024. godine.

“Prvo, hoće li se o tome glasati? Mislimo da bi neuspelo glasanje bilo katastrofa. Kosovo ima jedinstvenu šansu da se uskoro pridruži SE. A ono što bismo voleli je da Kosovo donese pravu odluku. Zato bih više voleo da sada i ne odlučujemo, ako Kosovo ne preduzme korak koji očekujemo od njih”, dodao je Rode, upitan da li će se pitanje članstva Prištine pojaviti na dnevnom redu Komiteta ministara i hoće li dobiti glas Nemačke.

Prema njegovim rečima, slanje nacrta Ustavnom sudu je veoma važno kako bi se obezbedio 31 glas ministara spoljnih poslova, odnosno dve trećine glasova.

Kurti je pre nekoliko dana rekao da neće prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom kao uslov za ulazak u Savet Evrope.

“O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu”, naveo je, dodajući da ovaj zahtev nije ni principijelan ni vredan, već apsurdan.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad