Svijet

Rjabkov: Moramo zaustaviti dalje širenje NATO-a na istok!

Pregovori Rusije i Zapada na temu bezbjednosnih garancija mogu se odvijati na različitim poljima i Rusija ne blefira iznoseći predloge NATO-u i Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Rjabkov
Foto: Borba

Rjabkov je naglasio da pitanje bezbjednosti, koje razmatra Rusija i Zapad, mora biti prioritet.

– To je hitno pitanje, eskalacija je ozbiljna, problemi su veliki, moramo da zaustavimo širenje NATO-a, njenih infrastruktura i mogućnosti dalje na istok – rekao je diplomata.

On smatra da su moskovske predloge o bezbjednosnim garancijama svi čuli, i Vašington i prijestonice Severnoatlantske Alijanse. Obratio je pažnju da je Rusija protiv eskalacije, ali ne želi da se pomiri sa onim što radi NATO.

Rjabkov je naveo i da Moskva zahteva da NATO zvanično opozove odluku koju je donio 2008. godine da Ukrajina i Gruzija mogu jednog dana postati članice NATO-a.

– Ne blefiramo kada jasno i glasno kažemo da zahtijevamo da se zvanično opozove odluka koja je donijeta na samitu NATO-a u Bukureštu 2008. godine o tome da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a, kada kažemo da dalje širenje NATO-a mora da bude spriječeno – rekao je on u intervjuu listu „Međunarodni život“.

Prema njegovim riječima, sve aktivnosti Alijanse „moraju se vratiti na pozicije od prije potpisivanja osnovnog akta Rusija-NATO“ 1997. godine.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbjednosti u Evropi, o nerazmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Dokumenta su već predata Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahtjeve Rusije za bezbjednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad