Vijesti

Rezultati popisa na 80% materijala: Srbi bilježe najveći rast u odnosu na 2011, srpskim jezikom govori većina stanovništva

Srbi su zabilježili najveći rast među populacijom, a srpskim jezikom govori većina stanovništva Crne Gore, pokazuju rezultati popisa na osnovu uzorka od 80 odsto prebrojanog materijala popisa koji je završen prije dva dana.

Prema podacima do kojih je došao naš portal, Srbi koji su na popisu 2011. činili 28,73 odsto populacije, ostvarili su najbolji rezultat na popisima stanovništva koji se organizuju u poslednjih 80 godina.

Crnogorci su i dalje najbrojnija nacija, ali su ostvarili mali pad u brojnosti u odnosu na 2011, dok su Bošnjaci ostvarili rast u odnosu na popis prije 13 godina. Broj Albanaca, Hrvata i Muslimana je skoro identičan rezultatima sa prošlog popisa.

Kada je u pitanju jezičko opredjeljenje, rezulatati pokazuju trendove slične nacionalnom opredjeljenju.

Srpskim jezikom govori natpolovična većina građana na osnovu 80 odsto obrađenih materijala. Podsjetimo, na prošlom popisu je 43 odsto popisane populacije govorilo srpskim jezikom.

Sa druge strane, govornika crnogorskim jezikom je manje u odnosu na 2011. godinu. Treba istaći da je pad govornika ovim jezikom, po ovom uzorku, duplo veći nego što je pad broja Crnogoraca.

I na kraju treba dodati da broj građana koji govore tzv. bosanskim jezikom drastično manji od broja lica koja se izjašnjavaju kao Bošnjaci.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad