Vijesti

Resor Vesne Bratić poručio Šehoviću: Doveli ste prosvjetu do ruba same propasti!

“Damir Šehović se poziva na civilizacijske norme. Ima hrabrosti u Skupštini Crne Gore da pozove na odbranu dostojanstva i patriotizam. Iza maske Agnus Dei, Božijeg jagnjeta, prodavanog u izobilju pred izbore građanima Crne Gore, krilo se ružno lice halapljive vrane”, poručili su iz Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta.

Foto: Kurir

O tome kakvo su stanje zatekli nakon godina devastacije naše države, najbolje govore fotografije škola u sredinama gdje nije bilo interesa prethodne vlasti, navode iz ovog resora i pitaju

– Gospodine Šehoviću, imate li stida… Dobro došli u Srednji vijek – poručuju oni bivšem ministru.

Navode da nema društvene oblasti koja nije ruinirana i zapuštena poslije ovih trideset godina koje su pojeli skakavci, ali malo koja oblast je dovedena do ruba same propasti kao naša prosvjeta.

– Umjesto da su se u školama razvijale ključne kompetencije djece, kako da sarađuju jedni s drugima, da komuniciraju, kako da se osposobe da kritički promišljaju i da im se pomogne da razvijaju svoju kreativnost, izvršen je proces negativne selekcije, zapošljavani su partijski apartčici i ljudi skučene svijesti i savjesti, koji su temeljno vršili ispiranje mladih mozgova raznim besmislicama, navodeći čste i slobodne mlade umove da ramišljaju o primitivnim podjelama svojstvenim srednjem vijeku – navode oni.

Kako ističu, tako se uspostavio proces dugotrajnog trovanja, bolje reći indoktrinacije naših mladih generacija, procesima, ideologijama koje vise nisu svojstvene ni afričkim zemljama, a sve zarad opstanka na vlasti jedne opskurne, polupismene šačice primitivaca, koji već trideset godina žive pod geslom ‘poslije mene makar potop’, čija je jedina istina gola pljačka sopstvenog naroda i zemlje.

– I zaista je prethodna vlast u CG eklatantan primjer, odnosno ogledalo one drevne da je ‘patriotizam poslednje utočište hulja’. Ono što mi u Ministarstvu radimo već godinu dana jeste Sizifovski posao, pokušavamo da napravimo pregled stanja, da ustanovimo jasne ciljeve i pravce, formiramo kvalitetnu strategiju, posebno onu koja se tiče opšte kulture i obrazovanja, jer su prethodnici svim svojim naporima u kulturi, prosvjeti, posebno u medijima kontaminirali i upropastili sve što se moglo upropastiti – tvrde u ovom resoru.

Ono navode da je potreban proces dubokog preobražaja koji će osvijestiti i probuditi mlade generacije, izvesti ih iz mentalnog i kulturnog mulja u kojem su ih ostavili nacional patriote sa svojim smiješnim i opskurnim parolama i još smješnijim planovima, programima i ciljevima, a za isto je potrebno vrijeme, volja i snaga da se istraje.

– Želimo da podignemo opšti kulturni nivo prenošenjem širokog kruga znanja, i ne samo širine znanja nego i djelotvornosti mišljenja, jer obrazovanje nije samo prosto prenošenje znanja nego i instrument mišljenja, da se djeca nauče slobodi, nezavisnosti i posebnosti u zajedništvu sa drugima, i još više da izgrade svoje ličnosti, svoje dostojanstvo i svoje misli. Samo takav sistem će sjutra donijeti kvalitetne promjene našem društvu, našoj nauci, našoj ekonomiji, našoj kulturi i tehnici, samo tada ćemo moći da stanemo rame uz rame sa razvijenim zemljama i da se takmičimo sa najboljima. I zato danas ovdje moramo ponoviti riječi velikog Dositeja Obradovića, da čuje i spozna odlazeća klika: „Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce! – zaključuju oni.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad