Svijet

Razgovori Putin-Si: Uspješno razvijanje odnosa Rusije i Kine; Si podržao rusku inicijativu o formiranju sistema bezbjednosnih garancija!

Rusija i Kina
Foto: Borba

AGRESIVNO ŠIRENJE NATO SAVEZA

Nakon  nedavne reakcije Rusije na agresivno širenje NATO saveza i postavljanje trupa i naoružanja na  njenim granicama izvjesni su pregovori, ali je neizvjesno kako će se događaji dalje razvijati imajući u vidu krizne situacije u Ukrajini, Gruziji Moldaviji kao i na Balkanu.

Nama je dobro poznat narativ zapadnih medija o Rusiji i sve podsjeća na iste medijske pritiske koje je trpjelo naše, državno rukovodstvo devedesetih godina. Sve liči na narativ sukoba devedesetih gdje su događaji iskonstruisani i javno mnjenje dovedeno do svršenog čina, dok se iza svega valjaju interesi koji se ne mijenjaju i vojne sile koje stoje iza njih. Jedino što zaista interesuje sve velike sile je očuvanje sopstvene pozicije i tu se stvari vrlo malo mijenjaju tokom godina, osim neophodnog prilagođavanja trenutnoj situaciji.

Dok je jasno da sa jedne strane imamo NATO kao vojni savez, sa druge strane je to saradnja Rusije i Kine koja je bliska. “Razgovor predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga bio je veoma pozitivan, to je bio razgovor dvojice prijatelja’’, izjavio je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov nedavno. On je dodao da je kineski lider podržao zahtjev Moskve Zapadu za garancije bezbednosti. „Razgovor je održan putem video-veze, trajao je oko sat i po, ali se odvijao uz simultano prevođenje pa su lideri za taj sat i po uspeli da razgovaraju bukvalno o svim važnim problemima kako u bilateralnim odnosima, tako i o međunarodnoj agendi. Najvažnije je, čini se, što je razgovor bio veoma pozitivan, to je razgovor dvojice kolega, dvojice prijatelja, lidera dvije velike prijateljske države“, istakao je Ušakov.

RAZGOVORI PUTIN-SI

Putin i Si su tokom razgovora konstatovali da su odnosi dvije zemlje dostigli neviđeno visok nivo i da se veoma uspješno razvijaju. „Predsjednik Kine je čak slikovito rekao da iako naši bilateralni odnosi nisu saveznički, po svojoj čvrstini i efikasnosti oni čak prevazilaze taj saveznički nivo. Dakle bilateralnim odnosima je data najviša ocjena“, precizirao je pomoćnik ruskog predsjednika. Predsjednik Kine je tokom razgovora podržao rusku inicijativu o formiranju sistema bezbednosnih garancija, rekao je Ušakov. „Ono što je veoma važno jeste da je predsednik Kine istakao da razumije zabrinutost Rusije i da u potpunosti podržava našu inicijativu i izradi odgovarajućih bezbjednosnih garancija za Rusiju. Strane su se dogovorile da po tom pitanju održavaju kontakte. Informisaćemo kineske kolege o tome kako će se odvijati pregovori i kontakti u vezi tog sa američkim i NATO partnerima“, rekao je Ušakov.

Putin je obavijestio Sija da su američkim predstavnicima danas predati konkretni predlozi za formulisanje pravnih garancija osiguravanja bezbednosti Rusije. ‘’Predsednik (Putin) je istakao da smo spremni da odmah počnemo pregovore o ovom krajnje važnom pitanju koji se tiče osiguravanja bezbednosti Rusije, te je izrazio nadu da će Amerikanci i NATO pozitivno odreagovati na to“, saopštio je Ušakov. Lideri Rusije i Kine su se složili da blok AUKUS (SAD, Velika Britanija i Australija) o čijem formiranju je portal ‘’Borba’’ pethodno pisala podriva nuklearnu ravnotežu i povećava napetost u regionu, dodao je Ušakov.

„Izražena je zabrinutost zbog aktivnosti Amerikanaca na rekonfiguraciji aktuelne situacije u Azijsko-pacifičkom regionu. S tim u vezi i sa naše i sa kineske strane je data negativna ocena povodom formiranja novih saveza kao što su indo-pacifička četvorka ‘Kvad’ i američko-anglo-australijski savez AUKUS. Kako je rečeno, ovaj drugi savez podriva i temelje režima nuklearnog neširenja i uopšte povećava vojne tenzije u regionu“, rekao je pomoćnik predsednika. Putin i Si dogovorili su se da formiraju nezavisnu finansijsku strukturu na koju ne bi mogle da utiču druge zemlje. „Posebna pažnja je posvijećena potrebi da se intenziviraju napori usmereni na formiranje nezavisne finansijske infrastrukture za trgovinske operacije između Rusije i Kine. Misli se na formiranje strukture na koju ne mogu uticati treće zemlje“, objasnio je Ušakov.

Oba lidera se takođe zalažu za povećanje udjela nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini, kao i za proširenje saradnje kako bi se ruskim i kineskim investitorima omogućio pristup berzama Kine i Rusije. Putin je informisao kineskog kolegu i o svom razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Ruski lider je istakao da je u suštini razgovor bio sadržajan i koristan. „Naš predsjednik je rekao da je predočio Bajdenu situaciju u vezi sa rastućim prijetnjama po ruske nacionalne interese od strane SAD i bloka NATO koji dosledno premeštaju svoju vojnu infrastrukturu blizu ruskih granica. U tom kontekstu naš predsednik je ukazao na potrebu hitnog pokretanja ozbiljnih pregovora i sa SAD i sa NATO-om u cilju izrade međunarodno-pravnih garancija bezbednosti naše zemlje koje bi isključivale dalje napredovanje Alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja koji ugrožavaju Rusiju na teritoriji Ukrajine i susednih država“, rekao je Ušakov.

SAMIT ”PETORKE” SB UN

Putin i Si takođe su razgovarali o inicijativi Rusije da se održi samit „petorke“ zemalja-članica Savjeta bezbednosti UN. Oba lidera smatraju da je ta ideja veoma korisna i radiće na tome da se realizuje sledeće godine. „Pored toga lideri su istakli da se saradnja na međunarodnim pitanjima razvija veoma uspješno, naglasivši da je rusko-kineska saradnja stabilizujući faktor u međunarodnim poslovima“, konstatovao je Ušakov. Lideri su razgovarali i o Samitu za demokratiju koji su organizovale SAD, te su se složili da je bio kontraproduktivan. Bilo je govora i o saradnji u formatu „Rusija-Indija-Kina“ (RIK). Kako je saopšteno, planirano je da se samit u tom formatu održi u bliskoj budućnosti. Lideri su takođe konstatovali uspjeh kada je reč o razvoju infrastrukture na granici dve zemlje koju Moskva i Peking, kako je Putin rekao, nameravaju da pretvore u „pojas večnog mira i dobrosusedstva“. Tokom video-samita razgovarano je i o isporukama gasa gasovodom „Snaga Sibira 2“.

Sa druge strane britanska spoljna obaveštajna agencija “Em-Aj-Siks” (MI6) izdala je saopštenje u kojoj je novi šef Ričard Mur rekao je da je Kina jedna od najvećih prijetnji Velikoj Britaniji i njenim saveznicima i da bi “pogrešna procena” Pekinga mogla da dovede do rata. Mur je kazao da su Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam čine “veliku četvorku” bezbjednosnih pitanja sa kojima se britanski špijuni suočavaju u nestabilnom svetu. U prvom obraćanju javnosti otkako je u oktobru 2020. godine postao šef MI6, Mur je rekao da je Kina “najveći pojedinačni prioritet” te obavještajne agencije, jer njeno rukovodstvo u sve većoj mjeri podržava “hrabru i odlučnu akciju” radi ostvarenja sopstvenih interesa.

Mur je Kinu nazvao “autoritarnom državom sa drugačijim vrijednostima” od britanskih, navodeći da Peking sprovodi “špijunske operacije velikih razmera” protiv Velike Britanije i njenih saveznika, da pokušava da “iskrivi javni diskurs i političko donošenje odluka” i da izvozi tehnologiju koja omogućava “mrežu autoritarne kontrole” širom svijeta. On je rekao i da se Velika Britanija i dalje “suočava sa akutnom pretnjom od Rusije”, da je Moskva finansirala pokušaje ubistva poput trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj 2018. godine, da stoji iza sve većeg broja hakerskih napada i da pokušava da se miješa u demokratske procese drugih zemalja. “Mi i naši saveznici i partneri moramo da se suprotstavimo ruskim aktivnostima koje su u suprotnosti sa međunarodnim sistemom zasnovanim na pravilima”, naveo je šef MI6. Mur je kazao da Iran takođe predstavlja veliku prijetnju i da koristi ekstremističku grupu Hezbolah da podstakne politička previranja u susednim zemljama.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad