Crna Gora

“Rasulo” u crnogorskoj vlasti zbog glasanja za članstvo “Kosova” u Savetu Evrope

Foto: © Milos Vujovic/Anadolu Agency

Odluka Maje Vukićević (DNP), šefice crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE, da ne glasa za članstvo tzv. Kosova, podelila je predstavnike vlasti u Crnoj Gori

Šefica delegacije Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Maja Vukićević, poručila je iz Pariza da nije promenila svoj stav i da će glasati protiv prijema Kosova u Savetu Evrope.

“Kao što sam ranije najavila glasaću protiv, jer bi prijem ‘Kosova’ bio ozbiljan presedan. Istina je da sam od momenta od kad je objavljeno da ću glasati protiv, meta napada koji dolaze sa ‘Kosova’, ali nažalost i od strane manjeg dela podržavalaca Demokratske partije socijalista. Takvo njihovo ponašanje najbolje govori o njima, i to je zapravo mera demokratije po ukusu DPS-a, svako mišljenje suprotno od njihovog nije prihvatljivo”, rekla je ona.

Objasnila je da će ovo biti politička odluka, a ako bi im se izašlo u susret, otvorio bi se put i drugim spornim teritorijama, da traže članstvo u međunarodnim institucijama.

“Savet Evrope je savez država, a na međunarodnoj sceni nema konsenzusa o tome da li je Kosovo država. Kosovo kao državu ne priznaje polovina članica Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, državnost Kosova nisu priznale ni pet zemalja Evropske unije, zbog toga bi zaista bio ozbiljan presedan da se desi prijem Kosova i mislim da bi to otvorilo probleme i u samom Savetu. Ne mogu predvideti kakav će biti konačan ishod glasanja, jer konačnu riječ o prijemu ipak daje komitet ministara, koji se izjašnjava nakon Skupštine, a tu glasaju predstavnici Vlade, tačnije ministri spoljnih poslova”, jasna je ona.

Njen glas beznačajan je za evropski put zvanične Podgorice, ali pokazuje “rasulo” u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori, pišu danas podgoričke “Vijesti”.

To su, navodi se, ocenili poslanici Albanskog foruma i Građanskog pokreta URA, Nikola Camaj i Miloš Konatar, komentarišući najavu Vukićevićeve da će glasati protiv članstva Prištine u Savetu Evrope.

Vukićevićeva je šef crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE (PS SE) koju čine tri člana, dva iz vlasti i jedan iz opozicije, i tri zamenika. Pored Vukićevićeve, članovi su Vasilije Čarapić (PES) i Boris Mugoša (SD), dok su zamenici Nikola Camaj, Nađa Laković (PES) i Miloš Konatar.

U glasanjima učestvuju predstavnici, a u slučaju njihove sprečenosti, glasaju njihovi zamenici.

Glavni odbor DNP-a Milana Kneževića u nedelju je dao podršku Vukićevićevoj da glasa protiv prijema Prištine u SE.

Politički komitet PS SE, gde Crnu Goru predstavlja Vukićevićeva, danas će razmatrati Statutarno mišljenje o prijavi za članstvo Prištine i usvojiti prednacrt mišljenja i uputiti ga Parlamentarnoj skupštini. Komitet ima 85 članova.

Ta tačka je na dnevnom redu sednice PS SE 18. aprila. Izvestilac za prijem tzv. Kosova u SE Dora Bakojanis preporučila je da Priština postane član SE.

Na pitanja “Vijesti” kakav je njihov stav o odluci Vukićevićeve i kako će oni glasati na plenarnoj sednici, nisu odgovorili Čarapić i Mugoša.

Iz Ministarstva spoljnih poslova takođe nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” kakav je njihov stav povodom najave Vukićevićeve.

Vukićevićeva je juče za “Vijesti” potvrdila da će glasati protiv prijema “Kosova” u Savet Evrope i dodala da se nije konsultovala sa predstavnicima vlasti u vezi sa tim, jer se ni oni nisu konsultovali sa njenom strankom prilikom donošenja nekih odluka.

“Smatram da poslanik ima pravo da glasa po svom ubeđenju i na osnovu svojih uverenja i onoga što su činjenice. DNP je ispoštovao sve u vezi sa sporazumom i svojim glasanjem doprineli smo da se konačno odblokiraju pregovori sa EU”, kazala je ona.

Šta je sa koalicionim sporazumom

Camaj ističe da je političko delovanje svakog poslanika samostalno i ne predstavlja Crnu Goru, ili makar ne većinsko raspoloženje.

“Upravo zbog toga ovaj čin ne doživljavam kao nepoštovanje koalicionog sporazuma, mada ne mislim da je na nivou neke korektnosti, iz razloga što računam da stremimo istim vrednostima, gde spada i dobrosusedska saradnja. Inače, crvene linije na pojedina pitanja imamo svi, ali za očekivati je da ih zamrznemo, makar privremeno, zbog zajedničkog kursa ka EU”, rekao je Camaj, odgovarajući na pitanje da li je to kršenje koalicionog sporazuma.

Ističe da on podržava članstvo tzv. Kosova na plenarnoj sednici PS SE.

Miloš Konatar kaže da je sporazum parlamentarne većine pogažen toliko puta da ni sami potpisnici više ne veruju u njega. Smatra da skupštinska većina izgleda kao “raštimovani orkestar” u kojem svako vodi svoju politiku, a najavljeno glasanje oko članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope je najbolja potvrda kako istinski deluju na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem.

“Vlada najavljuje da će poštovati međunarodne obaveze i nastaviti proevropski spoljnopolitički kurs Crne Gore, a onda iz skupštinske većine rade protiv toga i sve to zajedno liči na jedno rasulo u kojem je jasno da je Milojko Spajić izgubio autoritet i da spoljnu politiku vodi Andrija Mandić”, kazao je Konatar.

Ističe da je GP URA uvek bio posvećen evropskom putu Crne Gore, partnerstvu u NATO-u i dobrosusedskim odnosima i “tako će biti i prilikom glasanja za članstvo Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope”.

Vukićevićeva kaže da su je iznenadile reakcije dela opozicije, koji je “očigledno navikao na jednoumlje”.

“U Crnoj Gori moramo normalizovati to da imamo različite stavove i moj je stav da se civilizovano o istima može raspravljati. Moram istaći i da smo početkom meseca imali sastanak političkog komiteta na kome je Dora Bakojanis predstavila svoj izveštaj o Kosovu koji je bio izrazito negativan, posebno u delu vladavine prava i generalno stanju ljudskih prava pre svega Srba na Kosovu, pa prosto iznenađuje što se sa ovim procesom toliko žuri, jer se za 20 dana sigurno nije moglo popraviti sve ono što je navedeno kao problematično u izveštaju”, rekla je Vukićevićeva.

Jasno je, kaže, da se radi o pokušajima da se “političkom odlukom još jednom grubo prekrši međunarodno pravo”.

“To svakako neću podržati. Zbog javnosti i korektnog odnosa prema kolegama želim da istaknem da će na samoj sednici Parlamentarne skupštine, osim mene, pravo glasa imati još dva člana delegacije, koji će naravno glasati po svojoj slobodnoj volji”, istakla je Vukićevićeva.

Ona je rekla da aplikaciju tzv. Kosova za članstvo u SE vidi problematičnom iz više razloga, a prvi je “što se radi o teritoriji koja je još sporna”, jer je ne priznaje više od polovine zemalja članica Ujedinjenih nacija, a takođe ni nekoliko zemalja EU, poput Grčke, Španije, Kipra, Rumunije i Slovačke.

“Osim toga, i šefovi delegacija nekoliko država koje su priznale Kosovo su najavili da neće glasati za članstvo u Savetu Evrope, ali jedino se u Crnoj Gori iz nekog razloga diže buka zbog najave da ću ja glasati protiv. Ovo je prvi put u preko 70 godina dugoj istoriji da Savet Evrope razmatra ulazak zemlje koja je sporna i koja može izazvati neslaganja i u samom Savetu, što je pokazalo i preliminarno glasanje na komitetu ministara, gde je Kosovo dvotrećinsku većinu dobilo za samo dva glasa”, navela je Vukićevićeva.

Smatra da bi prijem tzv. Kosova u SE značajno narušio tok pregovora i pokušaje da se ovo pitanje reši diplomatskim putem, i ako dođe do članstva to bi značajno otežalo poziciju Srbije.

“Ulazak Kosova u SE je u suprotnosti sa Rezolucijom UN 1244 kojom se Srbiji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet, zbog čega Kosovo nije deo Ujedinjenih nacija jer je Akt o nezavisnosti proglašen jednostrano. Ukoliko Kosovo postane deo SE to može biti ozbiljan presedan i u budućnosti se mogu očekivati aplikacije različitih spornih teritorija u međunarodne organizacije”, rekla je Vukićevićeva.

Poručuje da se teritorijalni integritet svake zemlje mora štititi na jednak način – ne može se podržavati teritorijalni integritet Ukrajine, a osporavati Srbiji deo njene teritorije, prenele su “Vijesti”.

Podsećamo, ovo je velika promena u politici Crne Gore jer je prethodno vlada Dritana Abazovića dala punu podršku prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad