Politika

Rastu tenzije na granici: Vojnici zaprijetili da će pucati

Bjeloruski vojnici zaprijetili su da će otvoriti vatru na pripadnike poljskih oružanih snaga na granici između dve zemlje.

Foto: Kurir

To je saopšteno iz poljskog Ministarstva odbrane.

“Poljski vojnici su locirali oko 250 migranata nedaleko od ograde. Beloruski vojnici su ih čuvali i zapretili su da će otvoriti vatru na poljske snage”, navodi se u saopštenju poljskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se ističe da poljski vojnici nisu dozvolili da budu isprovocirani i da zbog toga nije došlo do dalje eskalacije situacije.

Poljska je juče optužila Belorusiju da je pokrenula oružani prekogranični upad i pozvala je beloruskog otpravnika poslova radi protesta zbog, kako se navodi, “namerne eskalacije” migrantske krize.

Belorusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da je pozvan otpravnik poslova poljske Ambasade i da mu je uručen protest.

“Odlučan protest uručen je poljskom diplomati zbog izjava pojedinih zvaničnika o određenom ‘ulasku’ 2. novembra neidentifikovanih ‘naoružanih osoba u uniformama u Poljsku’ sa teritorije Belorusije”, objavljeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Belorusija nikada nije izazivala pogranične incidente i da ne namerava to da čini te da izmišljeni događaji, organizovani s ciljem stvaranja neprijateljskog imidža Minska u međunarodnoj javnosti nije u skladu, ne samo sa međunarodnim pravom, već i svim moralnim normama.

Varšava i EU optužuju Belorusiju da namerno ohrabruje ilegalne migrante da ulaze u Poljsku i druge članice evropskog bloka preko beloruske teritorije kako bi izvršili pritisak zbog sankcija uvedenih Minsku.

Belorusija te optužbe negira.

Poljska je proglasila vanrednu situaciju u pograničnom regionu, postavila je bodljikavu žicu i planira izgradnju zida.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad