Politika

Raste rejting političara, samo trojici smanjen: Milatović najpopularniji, slijede ga Spajić, Bečić, Knežević…

Foto: vijesti.me

Šef DNP-a opet ispred kolege iz ZBCG Andrije Mandića, bivši premijer Dritan Abazović imao najveći pad

Od maja do decembra prošle godine porastao je rejting gotovo svih političara za koje su Centar za demokratiju i ljudska prava i metodolog Miloš Bešić pitali građane, pao je trojici, dok je samo Andrija Mandić dobio istu prosječnu ocjenu na oba istraživanja.

Prema Bešićevom decembarskom istraživanju, šef države i zamjenik predjsednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović ima najveću prosječnu ocjenu 3,00, dok je šef te stranke i premijer Milojko Spajić drugi i po popularnosti sa ocjenom 2,74, ali sa najvećim rastom od 0,27 u odnosu na Cedemovo istraživanju u maju kada je njegov rejting bio 2,47.

Minimalna ocjena koja se mogla dati u oba upitnika je jedan, a maksimalna pet.

Bešić je “Vijestima” kazao da ovo ukazuje da građani najviše povjerenja iskazuju prema Milatoviću i da su ti procenti “stabilno visoki” otkad je preuzeo predsjedničku funkciju.

“Spajićev rast rejtinga je razumljiv, ali je bilo za očekivati veći rast, s obzirom na to da je preuzeo mjesto premijera”, rekao je on.

Na trećem mjestu je, kao i u maju, potpredsjednik Vlade i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić koji bilježi blagi rast. Naime, u maju je njegov rejting iznosio 2,46, dok po najnovijem istraživanju iznosi 2,51.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je četvrti, sa prosječnom ocjenom 2,25, dok je peti novoizabrani predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, sa ocjenom 2,18.

Bešić je rekao da je “umjereni rast” kod Živkovića najvjerovatnije efekat unutarpartijske kampanje za predsjednika stranke.

Slijedi bivši premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, koji bilježi najveći pad u odnosu na maj – prema tadašnjem istraživanju imao je ocjenu 2,36, a u decembru je dobio 2,17.

Nakon njega na listi su šef parlamenta i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić sa ocjenom 2,11, generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović sa 2,09, jedan od osnivača Preokreta Srđan Perić sa 2,03, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović sa 1,97, što je za 0,1 manje nego u decembru.

Nakon njega slijedi predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović sa prosječnom ocjenom 1,95, ministar poljoprivrede i predsjednik SNP-a Vladimir Joković ima 1,89, a lider Albanske alternative Nik Đeljošaj 1,86.

Gradonačelnik Cetinja i potpredsjednik SDP Nikola Đurašković u novom istraživanju je dobio ocjenu 1,81, lider Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka 1,72, predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović 1,70, što je za 0,14 manje nego u decembru. Lideri Force i Demokratske partije Genci Nimanbegu i Fatmir Đeka imaju istu prosječnu ocjenu 1,68, s tim što ministar za ljudska prava ima veći rast.

Bešić je ove sedmice na mreži Iks objavio procenat najviših ocjena za političare iz decembarskog istraživanja, ali se oni ne poklapaju sa rejtinzima partija koji je objavio ranije ovog mjeseca.

Na primjer, najveći rejting ima PES sa 24,9 odsto, dok Spajić ima 12,9 odsto najviših ocjena. Više petica od njega ima jedino Milatović sa 17,5 odsto, koji, otkad je stupio na predsjedničku funkciju, ne učestvuje u radu partije.

Druga najbolje rangirana partija je DPS sa 23,9 odsto, dok Živković ima 11,5 odsto petica. Bečić ima gotovo identičan broj petica (10,8 odsto), kao i rejting njegove stranke (10 odsto biračkog tijela).

I Knežević stoji sa peticama znatno bolje od rejtinga stranke – 11,6 odsto na prema 5,7 odsto.

Nepoklapanje je vidno i kod GP URA, koja bilježi rejting od 3,9 odsto, a njen lider Dritan Abazović ima 5,5 odsto najviših ocjena. Slično je i kod Ujedinjene Crne Gore čiji je rejting 0,3 odsto, dok njen lider Goran Danilović ima 2,7 odsto najviših ocjena.

Bešić je Televiziji Vijesti rekao da je njegovo istraživanje rađeno od 12. do 27. decembra i da su u njemu učestvovala 1.003 ispitanika. Cedem je svoje istraživanje radio od 1. do 14. maja 2023. godine na uzorku od 1.003 ispitanika.

Bešić: Bečić ima značajno manji procenat najgorih ocjena od Kneževića i Mandića

Bešić ocjenjuje da je zanimljiv gotovo identičan rejting tri političara – Bečića, Kneževića i Mandića. Objašnjava da je rejting identičan kad je riječ o procentu najviših ocjena, ali da Bečić ima značajno manji procenat najgorih ocjena.

“Tako da je njegov rejting efektivno bolji od prikazanog mjerenja”, dodaje sagovornik Vijesti.

Bešić
Bešićfoto: Boris Pejović

Kad je riječ o Kneževiću Bešić navodi da je zanimljiva činjenica da ima značajno veći procenat najviših ocjena, nego što je rejting njegove partije.

“Ovo stoga što je proces ‘razdruživanja’ bivšeg DF-a još uvijek u toku, pa tek dolazi vrijeme za konačnu raspodjelu glasova između NSD-a i DNP-a”, kaže sagovornik.

Bešić je istakao primjer rasta rejtinga Nika Đeljošaja, što je “refleks dobijene ministarske pozicije”.

“Ali ukazuje na mogućnost da Đeljošaj ostvari u perspektivi dominaciju u albanskom biračkom tijelu”, rekao je Bešić.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad