Region

Rama: Albanija bi stala uz Kosovo ako dođe do upotrebe oružja

Foto: Reuters

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi Albanija stala u odbranu privremenih prištinskih institucija u slučaju da se iscrpe diplomatske opcije i upotrebi oružje. Ipak, kako kaže, “moli se“ da do takve situacije ne dođe.

Edi Rama je za televiziju ATV govorio o podršci koju bi Albanija pružila Prištini u slučaju da se “iscrpe diplomatske opcije“ i dođe do eventualne “upotrebe oružja“.

”Ako do toga dođe, Albanija će definitivno stati uz Kosovo. Nema sumnje da je Albanija stajala, stoji i stajaće uz Kosovo u svakom slučaju, čak i ako, ne daj Bože, stvari dođu dotle da se više ne priča, već da se koristi oružje”, rekao je Rama.

Ističe da je Albanija članica NATO-a, da ima poseban odnos sa tzv. Kosovom i da je ”svaki napad na Kosovo napad na Albaniju”.

”Kosovo nije samo i ima strateške saveznike bez kojih ne bi moglo da postoji kao država. Iz tog razloga moramo razmišljati o važnosti kosovskih saveznika”, dodao je Rama.

Poručio je da lideri u Prištini i Tirani treba da razmišljaju o budućnosti kako bi ”postali respektabilniji” na međunarodnom planu.

Prema njegovim rečima, vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji bio je “korak unazad za Kosovo”.

”Nema smisla da se Kosovo zove tamo i ide tamo gde ga neko smatra državom, a drugi ne. To je besmislica”, rekao je Rama. za albansku televiziju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad