Srbija

Raković za K1: Tzv. Kosovo će u Unesku ponovo doživeti poraz

Srpski istoričar dr Aleksandar Raković kazao je za Televiju K1 da će takozvano Kosovo na glasanju za prijem u Unesko ponovo biti poraženo kao i 2015. ukoliko bude nove inicijative za prijem te kvazidržave. No, da li će do inicijative doći zavisi od toga hoće li će Amerikanci uključiti Albance na on ili ih isključiti na off.

Foto: Novosti

Raković je dalje govorio o tome kako je srpska diplomatija uspešno delovala od 2013. do 2015. kako bi se onemogućio prijem albanske administracije u Prištini u tu organizaciju, jer bi prijemom u Unesko albanski separatisti pripisali sebi nadležnost nad Pećkom Patrijaršijom, Visokim Dečanima, Gračanicom i Bogorodicom LJeviškom. Istovremeno, a i posle toga, diplomatija Republike Srbije uspešno je ubedila niz država da povuku priznanje tzv. Kosova.

S tim u vezi, Raković je kazao kako je važnu ulogu u tim naporima imao i ambasador Darko Tanasković čiji su jasni argumenti tada bili važni za Vatikan da ne pođe ni putem priznanja secesije takozvanog Kosova ali ni podršci da albanska paradržava bude primljena u Unesko. To je dovelo do toga da većina zemalja s rimokatoličkom većinom ne podrži prijem tzv. Kosova u Unesko, a da uzdržane budu čak i zemlje poput Poljske koje su priznale jednostrano proglašenu secesiju albanskih separatista.

Raković je pojasnio kako je imao privilegiju da bude koordinator državno-verske delegacije Republike Srbije koja je 2013. u DŽakarti podnela neporecive činjenice i dovele do dodatne podrške Republike Indonezije, kao najveće muslimanske zemlje, teritorijalnom integritetu Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Pritom, Raković je još rekao kako je imao veliku čast da predsedava državno-verskom konferencijom Srbije i Indonezije 2015. u Beogradu, baš u istom momentu kada je u Parizu glasano za prijem tzv. Kosova u Unesko. Upravo na konferenciji u Palati federacije u Beogradu, Republika Indonezija je osnažila svoju odluku da u Parizu glasa protiv prijema tzv. Kosova u Unesko. Time je Indonezija dala jedan od odlučujućih glasova za pobedu Srbije, koji nam tada nažalost nije stigao od Grčke na čijem je čelu bio Cipras jer je bila uzdržana dok su Crna Gora i Makedonija glasale za prijem tzv. Kosova i preotimanje srpskih svetinja.

Kada je reč o našim susedima i odnosu prema mogućem preotimanju srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji danas, Raković je rekao da ne zna kako bi glasala Krivokapićeva vlast ali da se nada da bi makar bila uzdržana jer, ako pratimo sled odluka te vlasti, nije za očekivati da glasaju za Republiku Srbiju. Raković je podsetio da je Republika Srbija dala ključnu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori da joj Đukanovićev režim ne preotme svetinje i da bi bilo logično da Krivokapićeva vlast uzvrati bratskom podrškom Republici Srbiji da sačuva srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.

Na kraju, Raković je zaključio da, usled delovanja srpske diplomatije, tzv. Kosovo ima manje podrške za prijem u Unesko nego 2015. i da misli kako do nove inicijative neće ni doći. Time će i nadalje biti zaustavljene namere albanskih separatista da na najvažnijim forumima prikazuju srpske svetinje na Kosovu i Metohiji kao albansku baštinu.

(IN4S)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad