Politika

Raković: Tradicionalna privredna grana u Crnoj Gori – pljačka

Jedan od elemenata stvaranja novog crnogorskog identiteta svakako jeste šverc cigareta. To je tradicionalna privredna grana u Crnoj Gori – pljačka. U Šumadiji je npr. moglo da se živi od zemlje dok u Katunskoj nahiji na primjer, jedino što su mogli raditi jeste pljačka. Tako su pljačkali Hercegovce i Turke.

Ovo je kazao istoričar Aleksandar Raković gostujući na Hepi televiziji i dodao da su to proste istorijske činjenice. To nije u neskladu sa tradicijom dinarskog prostora.

„Dosta je toga dokumentovano u odnosima oko razbijanja Jugoslavije a koje su tekle sivim i crnim zonama. A npr. mogli ste vidjeti transkrpit sa sastanka 1993. kada je Milo Đukanović govorio da je za ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom, Republikom Srpskom i Republikom Srpskom Krajinom. To su podgoričke Vijesti prije neki dan objavile, a sad kažu da sam ja ekstremista jer se i dalje zalažem za ujedinjenje srpskog naroda u jednu državu“, kazao je Raković.

Đukanović se, tvrdi Raković, neće povući ali nije siguran da će učestvovati na predsjedničkim izborima.

„Kada je već o njima riječ, oni se ne mogu proglasiti bez izglasavanja sudija Ustavnog suda. Ipak, ono što se mora naglasiti je da u ponoć 19. maja njemu ističe predsjednički mandat kao i imunitet. Danijela Đurović tada kao predsjednica Skupštine preuzima funkciju predsjednice Crne Gore“, jasan je Raković.

Pošto je Đukanović blokirao čitav sistem u Crnoj Gori, istoričar je mišljenja da će zbog toga i snositi odgovornost. Govoreći o formiranju Lekićeve Vlade, Raković tvrdi da je Abazović još u decembru rekao da Lekić neće biti premijer.

„Očekivao sam da će se to dogoditi. Abazović sa premijerske pozicije ulazi u izborni proces. Nadao sam se da može neko čudo da se dogodi, ali nismo bez iskustva. Znali smo za ovo. Vidimo da se DF-u dozvoljavaju sve moguće funkcije na lokalnom nivou ali da kada dođe do formiranja vlasti na nivou Crne Gore, tu nastaje neki problem jer Zapad neće time umiriti srpsko nacionalno pitanje. Oni su ga umirili jer su DPS pustili niz vodu. DF je na nivou lokalnih organa dobio sve što je mogao da dobije, dobili su i po dubini, ali niko ne može biti ministar“, kazao je Raković.

Eskobar je, dodaje Raković, u Beogradu bio poznat po najekstremnijim antiđukanovićevskim stavovima, tvrdi Raković dodajući da je to i njima gore bilo čudno na šta je voditelj emisije Milomir Marić kazao da je Gabrijel Eskobar stava da Milo Đukanović ne može živjeti ne u Crnoj Gori nego ne može živjeti ni u Evropi već da mora da se seli u Abu Dabi.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad