Politika

Radunović odgovario Andriji Nikoliću: Generacijama se trobojkom u Crnoj Gori obilježavala i radost i žalost

Foto: Borba

Potpredsjednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović kazao je za BORBU da šefu poslaničkog kluba Andriji Nikoliću toliko smeta trobojka da bi neupućeni čovjek rekao da nikad niko njegov ovdje nije živio.

Radunović je to kazao povodom saopštenja koje je potpisao Nikolić a gdje se navodi da će DPS pokrenuti inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Andrije Mandića zbog prijema mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija, prilikom kojeg je Mandić u svom kabinetu istakao trobojku.

Radunović na to komentariše i kaže da je svaka radost i žalost u Crnoj Gori generacijama obilježavana trobojkom, a prilikom državnih svečanosti Cetinje i ostali gradovi su bili okupani u crvenoj, plavoj i bijeloj boji.

„Isto se odnosi i na period komunističke vladavine Crnom Gorom.  Zato je nejasno odakle gospodin Nikolić i grupa njegovih istomišljenika crpe ovoliki animozitet prema tom važnom segmentu identiteta i tradicije Crne Gore.  Što se tiče inicijative za smjenu Mandića, iza nje se krije velika frustracija Nikolića i DPS-a, činjenicom da je jedan od predvodnika velikih antirežimskih protesta i borac za ravnopravnost srpskog naroda konačno na poziciji koja mu, po svemu, pripada“, podvukao je Radunović.

Šta je rekao Nikolić: Pokrenućemo inicijativu za Mandićevu smjenu, hram crnogorske demokratije pretvorio je u bastion velikosrpskog nacionalizma

Podsjećamo, ranije danas je šef poslaničkog kluba Andrija Nikolić izdao saopštenje u najvećem srbomrzačkom fonu gdje je kazao da Mandić od dana stupanja na visoku državnu dužnost unižava Crnu Goru.

„Slika se kao dio izbornog štaba političke partije svog poslodavca u drugoj državi, a juče i isticanjem ove zastave pokazuje da on sjedi u Parlamentu Crne Gore, ali da tamo radi za interese druge države. Te Mandićeve parlamentarne aktivnosti pohvalio je i njegov gost“, kaže Nikolić.

Nikolić dodaje da nema nikakve dileme da je nezakonitim uvođenjem druge zastave u svoj kabinet, pored državne, kao i porukom da je crkva stvorila Crnu Goru, Mandić želio da pretvori hram crnogorske demokratije u bastion velikosrpskog nacionalizma.

„Sve gore pomenuto, dovoljan je razlog da se zatraži njegova smjena i da za to glasaju i oni koji su ga izabrali.

Mi ćemo tu inicijativu podnijeti, veoma brzo, u trenutku kada procijenimo da postoji šansa za njenu realizaciju“, najavio je Nikolić.

Mitropolitova posjeta Skupštini: Scena koja je bila nezamisliva do prije samo par godina

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić primio je juče u Skupštini Crne Gore Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Povodom susreta, predsjednik Skupštine je istakao trobojku u svom kabinetu.

„Predsjednik Mandić je, prije svega, mitropolitu Joanikiju poželio dobrodošlicu u Skupštinu Crne Gore, tom prilikom posebno ističući činjenicu da su on, kao i stranka koju predvodi uvijek sa posebnim uvažavanjem tretirali ulogu mitropolita i same Crkve koja je stvorila Crnu Goru, dodajući da su kroz njenu istoriju mitropoliti iz dinastije Petrović Njegoš osim duhovnih bili i svjetovni vladari Crne Gore“, navodi se.

Predsjednik Skupštine je mitropolita upoznao sa dinamikom rada u parlamentu, apostrofirajući činjenicu da ulaže svoj maksimum kako bi Skupština radila što efikasnije i kako bi se odluke donosile uz što veći konsenzus“, navodi se u saopštenju.

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije je, kako dodaju, saopštio da se jasno vidi da su stvari u zemlji krenule nabolje i da su svi, uključujući i Crkva primjetili da novi saziv Skupštine Crne Gore donosi veoma važne odluke i ostvaruje zapažena dostignuća.

„Tokom dugog i sadržajnog razgovora, predsjednik Mandić i mitropolit Joanikije su se dotakli svih tema koje se tiču budućnosti Crne Gore.

Na samom kraju sastanka, predsjednik Mandić je mitropolitu Joanikiju uručio panagiju Bogorodice s malim Hristom na rukama, krst sa zlatnim lancem, časni krst, ikonu Svetog Simeona Mirotočivog, koji je rođen u nekadašnjoj Ribnici i koji je zaštitnik glavnog grada Podgorice, kao i ikonu Svetog Save.

Mitropolit crnogorsko-primorski je predsjedniku Mandiću uručio reprint Miroslavljevog jevanđelja, istakavši da je to najvredniji i najstariji srpski srednjevjekovni ćirilični spomenik koji je rukopisan na prostoru današnje Crne Gore i neraskidivo vezan za nju“, zaključeno je u saopštenju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad