Vijesti

Radulović: Klinički centar uradio 70 odsto više hirurških operacija nego tokom 2020. godine

Za razliku od prošle godine kada je Klinički centar Crne Gore šest mjeseci bio nedostupan svima osim COVID i hitnim slučajevima, bolnica ove godine radi sve vrijeme apsolutno sve specijalističke preglede, operacije, snimanja i sl, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Foto: Kurir

To je, nakon nenajavljene vizite ministarke zdravlja, dr Jelene Borovinić Bojović Kliničkom centru Crne Gore, izjavila direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović.

„Osvrnućemo se npr. na hirurgiju. Od početka epidemije do kraja 2020. godine u KCCG je urađeno samo oko četiri i po hiljade redovnih i oko hiljadu i po hitnih operacija. Ove godine, uprkos tome što je prisutan razorniji Delta soj, uradili smo 70 odsto više operacija u odnosu na prošlu godinu“, objasnila je Radulović.

Od 1. januara do 1. novembra 2021. godine u KCCG je urađeno oko sedam i po hiljada redovnih i oko dvije hiljade hitnih operacija.

„Već tokom novembra mjeseca uspjećemo da taj broj zaokružimo na deset hiljada hirurških intervencija. Ovaj tempo namjeravamo da zadržimo tokom čitave kalendarske godine u skladu sa epidemiološkom situacijom i sa trenutnim mogućnostim u smislu bolničkog kapaciteta i kapaciteta zaposlenih. Hiruški program se sprovodi nadalje. Jedina modifikacija koju ćemo dozvoliti je da se elektivne operacije rade po medicinskom prioritetu, a redovni rad neće biti obustavljen ni na jedan način“, dodala je Radulović.

„Zahvalna sam kolegama na predanom i profesionalnom radu. Dužna sam da zahvalim ne samo kolegama već i kompletnom i medicinskom i nemedicinskom kadru koji radi maksimalnim kapacitetom“, poručila je Radulović.

U KCCG se trenutno liječi 735 pacijenata, od toga 135 pacijenata u COVID centru.

Od svih prijema 75 odsto su nevakcinisani, a svi koji su na Intenzivnoj njezi su nevakcinisani, kazala je ona.

„Zato još jednom molimo građane da se ne igraju sa svojim životom već da se vakcinišu prije nego što bude kasno“, ponovila je Radulović.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad