Društvo

Radonjić: Građanima treba otvoreno reći da će naredna godina biti katastrofalna, jer će hrane biti manje i biće sve skuplja

Ograničavanje marži na brašno, šećer, so i ulje neće mnogo uticati na cijene tih osnovnih životnih namirnica, istakao je u razgovoru za portal Adria predsjednik Udruženja pekara „Tradicija“ Svetozar Radonjić.

„Mi nemamo svojih sirovina, a Vlada ne može uticati na trgovce. Mogle bi banke da utiču, s obzirom na njihovu povezanost sa velikim trgovačkim lancima, ali to niko ne pominje“, naglašava on.

Podsjetimo, Vlada je ove sedmice ograničila trgovačke marže na četiri osnovne životne namirnice na pet odsto u veleprodaji (marketi velikih trgovačkih lanaca)  i sedam odsto u maloprodaji, u cilju ublažavanja naglog rasta cijena tih proizvoda, koje Crna Gora dominantno nabavlja iz uvoza.

Radonjić je podvukao da građanima treba otvoreno reći da će naredna godina biti katastrofalna, jer će hrane biti manje i biće sve skuplja.

„Globalno, situacija sa snabdijevanjem hranom je toliko ozbiljna da se usuđujem prognozirati da se budući ratovi neće voditi oko nafte i energije, nego oko hrane. Ajmo ljudi da radimo, imamo dovoljno zemlje. Crna Gora je za vrijeme Crnojevića bila veliki izvoznik pšenice. Država bi morala učestvovati zajedno sa vlasnicima zemljišta u proizvodnji žitarica. Ako posijemo pola Bjelopavlićke ravnice obezbjedićemo dovoljno zaliha za sopstvene potrebe“, poručio je naš sagovornik.

Radonjić je ocijenio da trgovci nemaju pravo da „na svoju ruku“ ograničavaju prodaju osnovnih životnih namirnica.

„Umjesto ukidanja PDV-a i ograničavanja trgovačkih marži Vlada bi trebalo da u sektoru poljoprivredne proizvodnje igra aktivniju ulogu, poput vlada u Sloveniji ili Mađarskoj“, zaključuje Radonjić.

(Adria)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad