Identitet

Radomir Nešković: Legendarni komandant rogatičke vojske

Radomir Nešković – legendarni komandant Leteće rogatičke brigade. O njemu se i dan-danas sa zanosom priča i peva. Svaki Rogatičanin je čuo za njega, a ima i ulicu u Rogatici koja nosi njegovo ime.

Foto: Borba

Oreol legendarnog komandanta u narodu Radomir Nešković je stekao dobijenim bitkama protiv Nemaca i ustaša, što je dokazao i u proleće 1944. godine kada je napao nemačku kolonu na Sjemeću.

Srbi iz Rogatice, šest decenija nakon Drugog svetskog rata, brižljivo čuvaju sećanje na Radomira Neškivića, kraljevog podoficira i komandanta Leteće rogatičke brigade: „Da nije bilo četničkih jedinica, nijedna srpska duša ne bi ostala na ovim terenima. Radomir Nešković je održao srpski narod na ovim terenima istočno-romanijskog regiona.”

S obzirom da je Rogatička brigada bila leteća, često je odlazila na druge frontove, poput Dalmacije, da pomaže vojvodi Đujiću. Poznato je njegovo junaštvo kad je bio napad na ustaše u zapadnoj Hercegovini na Imotski. Sve su spalili na šta su naišli. Naime, ustaše su bile zabarakadirale u nekim stenama kojima hercegovački četnici nisu mogli prići. Neškovićevi ljudi su se uspuzali kao zmije uz stene, pobacali bombe, i tek onda je počelo razbijanje ustaša.

Još poznatija je bila bitka na Sjemeću 1944. kada je sa Jovom Planinčićem i Dobricom Đukićem likvidirao više od 200 nemačkih nacista. Sačekao je da uđu u potkovicu i onda udario iz teških mitraljeza. Od kamiona su ostali samo kosturi.

Legendarni četnički vojvoda i komandant rogatičke vojske u Drugom svetskom ratu, Radomir Nešković, bio je jedan od najsposobnijih vojnih stratega u Istočnoj Bosni. Odlučno je stao u odbranu Srba u području Sjemeća i u velikoj meri je zaslužan što je to područje i do današnjeg dana ostalo srpsko.

Zadnji put je viđen 1948. godine kada je u svoje selo Milkoviće Došao po svoj šmajser i od tada o njemu nema ni traga ni glasa. Postoje neka mišljenja da je otišao u inostranstvo i promenio ime.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad