Srbija

Radno za 1. maj u Skupštini Srbije: Bira se nova Vlada Srbije

Foto: Tanjug

U timu premijera, za kog je predložen predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, neće biti promene broja ministara i resora, što znači da će se na sednici polemisati samo o kadrovskim rešenjima


U prazničnoj nedelji, gotovo je izvesno, poslanici Skupštine Srbije će raditi i birati novu vladu.

Iako je parlamentarcima ranije nagovešteno da bi izborna sednica mogla početi sutra, sada je u igri i novi termin, a to je da se zaseda 1. i 2. maja. Ovaj raspored mogao bi da se tumači i simbolično – da premijer i ministri, čiji će mandat biti zasnovan na razvoju Srbije i programu “Skok u budućnost”, započnu staž u Nemanjinoj 11 baš u danima kada se obeležava Praznik rada.

U novom kabinetu koji će voditi predsednik Srpske napredne stranke i trenutni mandatar Miloš Vučević neće biti promene broja resora i ministara, što znači da će se na sednici polemisati samo o kadrovskim rešenjima. Zato će plenum trajati kraće nego kada se menjaju zakoni o Vladi i ministarstvima, koji uvek podrazumevaju i polemiku u načelu i po amandmanima.

Kada su u pitanju imena, izvesno je da će uz premijera Vučevića, ostati ministar finansija Siniša Mali, a da bi funkciju u ime SPS trebalo da ima i predsednik ove stranke Ivica Dačić. Očekuju se i nova lica, a jedno od njih bi mogla da bude i Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika. Sva kadrovska rešenja će najpre potvrditi stranački organi.

Rasprava u Skupštini počeće iznošenjem ekspozea mandatara Vučevića, a onda će uslediti polemika o ljudima koje on bude predložio. Po izboru, ministri i premijer polažu zakletvu i njihov mandat počinje. Vlast je u nekoliko navrata najavljivala da će ova vlada trajati četiri godine, odnosno ceo mandat, jer je pred Srbijom mnogo posla.

A ko ne bude u Skupštini radiće na terenu, jer su stranke u kampanji za lokalne izbore zakazane za 2. jun.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je nekoliko puta da će nova vlada biti izabrana u roku, a poslednji ističe 6. maja. Na parlamentarnim izborima 17. decembra prošle godine, tim oko naprednjaka je ostvario pobedu.

Brnabić je istakla i da će kampanja biti teška, da za nju nemaju mnogo vremena, jer su pred državom ozbiljna pitanja od nacionalnog interesa. Navela je da opozicija nije razbijena, da bojkota i nema, nego svako izlazi na one izbore na koje hoće.

Deo opozicije – SSP, Zajedno, Srce i koalicija NADA – zasad ostaju pri odluci da neće ići na izbore u Beogradu, dok su odborima u gradovima i opštinama širom Srbije dali odrešene ruke da odluče da li će u trku za glasove.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad