Region

Radman ucenjuje Crnu Goru: Rezolucija o Jasenovcu ugrozila bi vam put u EU

Foto: canva stock

U protestnoj noti smo osudili pokušaje da Hrvatska bude instrumentalizovana u unutarpolitičke svrhe u Crnoj Gori, jer se to sve zajedno može negativno odraziti na bilateralne odnose, rekao je Ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Hrvatske

Ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Hrvatske Gordan Grlić Radman upozorio je danas Crnu Goru da bi eventualnim usvajanje rezolucije o genocidu o Jasenovcu ugrozila svoj evropski put i odnose sa Hrvatskom.

Grlić Radman je potvrdio da je Hrvatska otpravniku poslova Crne Gore u Zagrebu uručila protestnu notu povodom najave usvajanje rezolucije o Jasenovcu, rekavši da bi to ugrozilo bilateralne odnose dve države.

“Zapitao sam se kakav je to istorijsko-politički kontekst i razlog zbog čega to Crna Gora radi. Usvajanje takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se politizuje i zloupotrebljava za unutarpolitička nadmetanja u Crnoj Gori, negativno će se odraziti na evropsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna pitanja”, rekao je Grlić Radman.

On je kazao da je o ovom pitanju razgovarao s crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem i da mu je izrazio čuđenje i zabrinutost zbog rasprave o navodnoj deklaraciji o Jasenovcu.

“Crna Gora ima jako puno posla, ona se smatra šampionom pregovora s EU na Zapadnom Balkanu, a vidimo da je ovo skretanje s važnog pravca, jer ne možete u isto vreme preuzimati evropske vrednosti, a onda ih sa druge strane negirati”, rekao je Grlić Radman, prenela je Hina.

Šef hrvatske diplomatije smatra da se donošenje deklaracije o Jasenovcu pokreće u kontekstu Rezolucije UN-a o Srebrenici i, kako je rekao, “verovatno hoće da se ‘defokusira’ Srebrenica, a politizuje s Jasenovcem”.

“Mi smo u protestnoj noti osudili pokušaje da Hrvatska bude instrumentalizovana u unutarpolitičke svrhe u Crnoj Gori i istakli smo očekivanja da će parlament odustati od tog poteza, jer se to sve zajedno može negativno odraziti na bilateralne odnose”, rekao je Radman.

Dodao je da za 32 godine nijedno otvoreno pitanje s Crnom Gorom nije rešeno.

“A vi znate da je, u vreme raspada bivše Jugoslavije, Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije i ljudi iz Crne Gore, zato je ona ploča i postavljena u Morinju”, naveo je Grlić Radman.

Protestna nota, prema navodima hrvatskih medija, apostrofira neprimerenost manipulacije žrtvama Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanosti Hrvatske u korist tamošnje unutarnje politike i poziva Crnu Goru da se uzdrži od bilo čega što može ugroziti njen put prema EU.

U noti se takođe izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine UN-a o, kako se navodi, “komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad