Svijet

Putnici u Briselu dok čekaju voz mogu da pedalaju i tako pune mobilni telefon

Na železničkoj stanici u Briselu, glavnom gradu Belgije, putnici imaju mogućnost da okretanjem pedala na statičnim biciklima pune bateriju na svojim mobilnim telefonima.

Električna energija se može proizvesti okretanjem pedala na četiri statična bicikla na Južnoj železničkoj stanici u Briselu. Dok čekaju svoj voz, putnici na ovim biciklima mogu sami da napune uređaje kao što su mobilni telefon, tablet ili laptop.

Bicikli za punjenje uređaja, koje je na železničkoj stanici postavila belgijska nacionalna železnička kompanija SNCB, oduševili su i putnike. Klemon Lokandja, jedan od putnika koji puni telefon dok čeka voz, ovaj potez železnice je ocenio vrlo praktičnim.

„Ponekad ovde provodimo vreme čekajući voz i desi se da se telefon isprazni. Tu imamo besplatno punjenje. Vrlo dobro osmišljeno. Postoji još jedna prednost koju pruža, osim punjenja telefona, a to je fizička aktivnost. Trenutno punim telefon i vrtim pedale“, rekao je Lokandja.

Zadovoljstvo mehanizmom izrazio je i Brazilac Igor Kazimiro, koji trenutno živi u Belgiji, posebno ističući da proizvedena struja ne šteti prirodi.

“Stavio sam svoj telefon ovde da se napuni i radi jako dobro. Štaviše, besplatno je i dostupno svima. Istovremeno se bavimo sportom. Takođe je veoma dobro jer ne šteti prirodi”, kazao je Kazimiro.

Okretanjem pedala na biciklima u Briselu može se proizvesti električna energija do 230 volti ili 150 vati.

Prema informacijama na sajtu belgijske kompanije „WeWatt“, koja proizvodi mehanizam, osim na železničkoj stanici u Briselu bicikle je moguće koristiti i u drugim oblastima kao što su tržni centri, turističke atrakcije i centri javnog prevoza, ali i na stanicama u belgijskim gradovima Antverpen i Lijež.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad