Svijet

Putin: Ukrajinske vlasti se sve više oslanjaju na nasilne metode u Donbasu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa finskim liderom Saulijem Ninisteom i tom prilikom je istakao da Kijev očigledno računa na nasilne metode u Donbasu, kršeći Minske sporazume, saopštila je pres-služba Kremlja.

Putin
Foto: Borba

– Predsjednik Putin je istakao da se ukrajinske vlasti, kršeći Minske sporazume, sve otvorenije oslanjaju na nasilne metode, uključujući upotrebu teškog naoružanja i udarnih bespilotnih letjelica u Donbasu – precizirano je u saopštenju.

Ističe se da je Putin dao principijelnu ocjenu situacije oko Ukrajine sa akcentom na značaj potpune i bezuslovne realizacije minskog Kompleksa mera od strane Kijeva.

Ruski lider je tokom razgovora ponovo naglasio da je „neophodno hitno pokrenuti pregovore sa SAD i NATO-om radi izrade međunarodno-pravnih bezbednosnih garancija za Rusiju, koje isključuju dalje napredovanje Alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja na teritoriji Ukrajine i drugih susjednih država“.

Kremlj saopštava da je Putin podržao inicijativu Ninistea da se 2025. godine organizuje samit povodom obilježavanja 50. godišnjice Konferencije za evropsku bezbjednost i saradnju u Helsinkiju.

Putin je informisao finskog kolegu o rezultatima samita sa predsjednikom SAD DŽozefom Bajdenom koji je održan 7. decembra.

Kako je saopštio kabinet finskog lidera, osim bilateralnih odnosa između Finske i Rusije, predsjednici su detaljno razgovarali o situaciji na granici Ukrajine.

– Predsjednik Niniste izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog napete situacije i naglasio da je neophodno pronaći diplomatsko rješenje – ističe se u saopštenju.

Niniste je tokom razgovora rekao da Finska vodi stabilnu spoljnu i bezbjednosnu politiku, o čemu svjedoče izvještaji.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da dešavanja u Donbasu podsjećaju upravo na genocid.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad