Svijet

Putin: Tvorci sankcija su pogodili ekonomije Evrope i SAD!

Tvorci sankcija protiv Ruske Federacije vođeni su kratkovidnim prenaduvanim političkim ambicijama, i svojim odlukama su pogodili ekonomije i narode Evrope i Sjedinjenih Država, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi RIA Novosti.

Foto: Borba

– Ove sankcije u velikoj mjeri izazivaju globalnu krizu. Njihovi autori, vođeni kratkovidim, naduvanim političkim ambicijama i rusofobijom, u velikoj meri pogađaju sopstvene nacionalne interese, sopstvenu ekonomiju i dobrobit svojih građana. To vidimo prije svega u naglom porastu inflacije u Evropi, rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

On je primijetio da se inflacija u nekim zemljama približava stopi od 20 odsto godišnje, a u evrozoni u celini, cijene roba su porasle za preko 11 odsto.

Predsednik Rusije podsjetio je i da je SSSR pobedio u Velikom otadžbinskom ratu ne samo na frontu, već i zbog svoje ekonomske moći.

– Nedavno smo proslavili naš glavni praznik – Dan pobjede. I želim da podsjetim da je to postignuto ne samo u borbama na frontovima, već i zbog ekonomske moći naše zemlje, koja se tada suprotstavljala industrijskom potencijalu ne samo Njemačke, već skoro čitave Evrope koju su fašisti porobili- rekao je Putin.

Nastavak opsjednutosti Zapada sankcijama neizbježno će dovesti do najsloženijih, nerješivih posledica, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

-Očigledno, zbog objektivnih ekonomskih zakona, nastavak opsesije sankcijama, ako mogu tako reći, neminovno će dovesti do najsloženijih, nerješivih posledica po Evropsku uniju, po njene građane, kao i po najsiromašnije zemlje u svijetu, koji se već suočavaju sa rizicima od gladi, rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

On je naglasio da je „za to u potpunosti krivica na elitama zapadnih zemalja, koje su spremne da žrtvuju ostatak svijeta kako bi zadržale svoju globalnu dominaciju”.

(Novosti online)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad