Vijesti

Putin: Tražićemo garancije od Zapada da neće biti daljeg širenja NATO-a na istok

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva tražiti garancije od Zapada da neće biti daljeg širenja NATO-a na istok ni razmještanja oružja alijanse u blizini ruskih granica.

Foto: Kurir

Putin je u Kremlju, prilikom prijema akreditiva stranih ambasadora, rekao da će Rusija tražiti “čvrste, pouzdane i dugoročne garancije sopstvene bezbjednosti”.

“U dijalogu sa SAD i njihovim saveznicima insistiraćemo na izradi konkretnih sporazuma koji bi isključili bilo kakvo dalje kretanje NATO-a na istok i razmještanje sistema naoružanja koji nam prete iz neposredne blizine ruske teritorije”, kazao je Putin.

Putinova izjava dolazi u vrijeme zabrinutosti Kijeva i Zapada zbog navodnog plana Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Ruski zvaničnici uzvraćaju na te tvrdnje izražavanjem zabrinutosti zbog jačanja snaga ukrajinske vojske u blizini područja na istoku Ukrajine koje je pod kontrolom proruskih separatista.

Putin je juče oštro upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši da je to “crvena linija” za Moskvu i da će izazvati “snažan odgovor”.

Prethodno su ministri spoljnih poslova članica NATO-a upozorili Rusiju da bi svaki pokušaj dalje destabilizacije Ukrajine bio skupa greška.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad