Svijet

Putin: „Sputnjik Ve“ neutrališe soj omikron, nivo neutralizacije veoma visok

Putin

Nivo neutralizacije novog soja virusa korona omikron ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je veoma visok, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

„Razgovarao sam sa direktorom Instituta ‘Gamaleja’ (Aleksandrom Gincburgom). Oni su sproveli istraživanja i ‘Sputnjik Ve’ sigurno neutrališe novi soj omikron. Rekao mi je da samo klinika može dati konačan odgovor na pitanje u kojoj mjeri, ali je nivo neutralizacije veoma visok“, rekao je Putin na neformalnom samitu Zajednice nezavisnih država (ZND).

„Oni su sproveli ova istraživanja, ali sada treba sprovesti drugu fazu – to su klinička istraživanja, i vidjeti u kojoj mjeri (neutrališe). Ali on kaže da je ono što smo uradili u Institutu sasvim sigurno, možemo da tvrdimo da sigurno neutrališe i neutrališe u prilično visokom stepenu“, zaključio je predsednik Rusije.

Putin je primetio da „Sputnjik Ve“ obezbeđuje oko 90 odsto zaštite.

O kolektivnom imunitetu

Predsjednik Rusije smatra da bi nivo kolektivnog imuniteta na virus korona u zemlji trebalo da dostigne 90 odsto.

Na neformalnom samitu ZND, lideri su čuli izveštaj direktora Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ane Popove o situaciji sa kovidom i njegovim novim sojem – omikronom i postavili joj nekoliko pitanja. Kada se došlo do teme neophodnog nivoa kolektivnog imuniteta, Putin je skrenuo pažnju na činjenicu da „kolege u inostranstvu već nastoje da vakcinišu više od 90 odsto (stanovništva), 90-95”.

Predsjednik je pitao Popovu koliki je sada stepen kolektivnog imuniteta u Rusiji, na šta je ona odgovorila da iznosi 56 odsto.
„A potrebno je 90 (odsto)“, kostatovao je šef države.
„90-95 (odsto)“, precizirala je Popova.
Prema njenim rečima, isti nivo kolektivnog imuniteta potreban je da bi se sprečilo širenje morbila i dečije paralize.

„Tada se nećemo sretati sa ovim infekcijama“, zaključila je Popova.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 26. novembra označila soj virusa korona B.1.1.529, koji je pronađen u južnoj Africi, grčkim slovom omikron. SZO je u saopštenju navela da ovaj soj „ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće“. Prema SZO, omikron je do sada zabeležen u više od sto zemalja.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad