Svijet

Putin saopštio šta se može desiti ako Lukašenko zavrne slavinu sa gasom

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da prvi put čuje za izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je rekao da bi mogao blokirati isporuke gasa Evropi, istakavši da bi to nanelo veliku štetu energetici Evropske unije.

Foto: Kurir

„Iskreno govoreći, prvi put čujem za to. Dva puta sam razgovarao sa Aleksandrom Lukašenko u poslednje vreme i ni jednom mi to nije spomenuo, čak ni nagovestio. Ali, verovatno može (to da uradi), iako u tome nema niša dobro i ja ću, naravno, razgovarati s njim na tu temu“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, to bi predstavljalo kršenje ugovora o tranzitu.

„Teoretski, Lukašenko kao predsednik tranzitne zemlje može, verovatno, naložiti da se blokiraju naše isporuke Evropi, iako bi to bilo kršenje našeg ugovora o tranzitu i nadam se da do toga neće doći. Ali sa druge strane, protiv njega sve vreme uvode i preti uvođenjem novih sankcija“, ocenio je ruski lider u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, blokiranje isporuka gasa Evropi nanelo bi veliku štetu energetskom sektoru kontinenta.

„To ne bi doprinelo razvoju naših odnosa sa Belorusijom“, kazao je Putin.

Istovremeno je napomenuo da se to već dešavalo, kada je Ukrajina blokirala ruski gas za potrošače EU.

„To se već dešavalo, ali sa Ukrajinom 2008. godine, koliko se sećam. Suočili smo se sa krizom kada zbog beskrajnih sporova oko cene gasa i cene tranzita nismo uspeli da postignemo dogovor sa našim ukrajinskim prijateljima oko glavnih parametara tih ugovora. Došlo je do toga da je Ukrajina blokirala naš gas koji je predviđen za potrošače u Evropi. Jednostavno su zavrnuli ventil, blokirali dotok ruskog gasa Evropi. I to se dešavalo“, podsetio je Putin.

Zašto ruska avijacija nadleće Belorusiju?

Putin je prokomentarisao i navode da je predsednik Lukašenko navodno zamolio Rusiju da patrolira iznad Belorusije, istakavši da strateška avijacija Rusije učestvuje u planiranim vojnim vežbama u Belorusiji i njeno prisustvo u toj zemlji ni na koji način nije povezano sa migrantskom krizom.

„Strateška avijacija ništa ne može da uradi da se reši takva kriza. Sprovodimo planirane vojne vežbe sa beloruskim kolegama, stalno to činimo. Ovde naši zapadni partneri konstantno održavaju vojne vežbe, redovne i neplanirane, različitih vrsta. I mi to radimo. Naša strateška avijacija redovo leti svojim rutama patroliranja“, rekao je Putin.

Ranije je Lukašenko izjavio da Minsk ne treba da oprosti Evropskoj uniji ako mu evropske zemlje uvedu novi paket sankcija, te da je spreman da oštro odgovori. Predsednik Belorusije je posavetovao Evropskoj uniji da razmisle o tranzitu gasa i robe preko Belorusije, jer bi on mogao da zatvori tranzit gasa preko Belorusije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad