Vijesti

Putin potpisao ukaz o pružanju humanitarne podrške Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o pružanju humanitarne podrške stanovništvu samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike. Dokument je u ponedeljak objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.

Foto: Kurir

Kako je navedeno u ukazu, odluka o pružanju podrške donijeta je „u cilju zaštite ljudskih i građanskih prava i sloboda, pružanja humanitarne podrške stanovništvu pojedinih područja Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine i sprječavanja daljeg opadanja životnog standarda u uslovima aktuelne ekonomske blokade i pogoršavanja situacije zbog širenja zaraze virusom korona.

U dokumentu se ističe da je odluku o pružanju podrške predsjednik Rusije donio „vodeći se opštepriznatim principima i normama međunarodnog humanitarnog prava“.

Prema ukazu, Putin je naložio ruskoj vladi da u roku od mjesec dana preduzme niz mjera za ublažavanje uslova za pristup robi iz Donjecke i Luganske narodne republike na rusko tržište. Radi se, između ostalog, o učešću takve robe u javnim nabavkama u istom rangu sa ruskom.

-Obezbijediti kao izuzetan slučaj za period do političkog rješavanja situacije u određenim područjima Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine na osnovu Minskih sporazuma… pristup, pod jednakim uslovima sa robom ruskog porijekla, robe porijeklom sa ovih prostora u cilju nabavke dobara za obezbjeđivanje državnih i opštinskih potreba i nabavke dobara od strane određenih pravnih lica- navodi se u dokumentu.

Osim toga, Vladi je takođe naloženo da u roku od mjesec dana obezbijedi priznavanje u Rusiji kao važećih sertifikata o poreklu robe koje izdaju organizacije koje faktički djeluju u DNR i LNR.Među mjerama podrške, predsjednik je naložio ministrima da obezbijede „da se kvantitativna ograničenja na izvoz i uvoz ne primenjuju u odnosu na robu čije se kretanje vrši preko državne granice Rusije na teritoriji navedenih regiona ili sa takvih teritorija (sa izuzetkom određenih vrsta dobara).“Vlada takođe treba da utvrdi i spisak graničnih prelaza Ruske Federacije preko kojih se vrši kretanje te robe, kao i spisak određenih vrsta robe koje nisu obuhvaćene navedenom normom.Vlada mora da obezbijedi unošenje izmjena koje su neophodne za implementaciju ukaza u zakonodavstvo Ruske Federacije.(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad