Svijet

Putin: Kineski plan može biti osnova za rješenje sukoba; Si: Radimo na formiranju multipolarnog svijeta!

Moskva će biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin posle rusko-kineskih pregovora u Kremlju.

Foto: Borba

– Danas je objavljeno da je Velika Britanija… najavila ne samo isporuku tenkova Ukrajini, već i granata sa osiromašenim uranijumom. Izgleda da je Zapad zaista odlučio da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, ne riječima, već djelom – istakao je Putin i dodao:

– Ali želim u vezi sa tim da napomenem da, ukoliko se sve ovo desi, onda će Rusija biti prinuđena da u skladu sa tim reaguje, mislim na činjenicu da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom – kazao je Putin.

Putin je napomenuo da je vijest o ovoj najmeri Velike Britanije dobio tokom pregovora sa Si Đinpingom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o pitanju mogućnosti sprovođenja kineskog plana rešavanja situacije u Ukrajini.

Zamjenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primijetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Kineski mirovni plan može biti osnova za rešavanje konflikta u Ukrajini kada budu spremni Zapad i Kijev

Mirovni plan Kine za Ukrajinu može biti uzet kao osnova za rešavanje konflikta mirnim putem, ali onda kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Naravno, nismo zaobišli ni situaciju u Ukrajini. Smatrao da su mnoge stavke iz kineskog plana u skladu sa ruskim pristupom i da mogu biti uzete kako osnova za rešavanje konflikta u Ukrajini mirnim putem kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu. Ipak, za sada ne vidimo da postoji takva spremnost – rekao je Putin novinarima posle pregovora za kineskim liderom Si Đinpingom.

Si je izjavio da Peking aktivno nastoji da doprinese obnavljanju pregovora za rešavanje ukrajinskog konflikta.

– Po pitanju Ukrajine stav Kine je sledeći: mi smo za mir i dijalog – poručio je on.

Podsjetimo, krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

Rusija i Kina se odlučno protive državama koji ugrožavaju druge

Putin je istakao da je evidentno gomilanje konfliktnog i kriznog potencijala kroz praksu nepravednih sankcija koje Zapad uvodi protiv Rusije i drugih zemalja koje smatra neprijateljskim.

– U tom kontekstu, Rusija i Kina se odlučno protive državama i blokovima koji štete drugima – naglasio je on.

Si: Radimo na formiranju multipolarnog svijeta

Kina i Rusija će još više raditi na formiranju multipolarnog svijeta, naglasio je kineski lider.

Do toga će, prema njegovim rečima, doći jačanjem rusko-kineske saradnje na platformama kao što su ŠOS, BRIKS, i G20.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad