Svijet

Putin i Erdogan razgovarali o bezbjednosnim garancijama i situacijama u kriznim područjima

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o ruskim prijedlozima o bezbjednosnim garancijama, situaciji u Zakavkazju, Siriji i Libiji, saopštila je pres služba Kremlja.

Putin i Erdogan
Foto: Borba

– Dotaknute su i međunarodne teme, među kojima su poznati prijedlozi za izradu pravno formalizovanih sporazuma koji garantuju bezbjednost Ruske Federacije, situacija u Zakavkazju, rješavanje sirijskog i libijskog pitanja – navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da su lideri čestitali jedan drugom Novu godinu i potvrdili namjeru da dodatno intenziviraju obostrano korisno partnerstvo Rusije i Turske.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbjednosti u Evropi, o nerazmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. Moskva poziva Alijansu da odustane od bilo kakve vojne aktivnosti van svojih granica – u Ukrajini i drugim teritorijama Istočne Evrope, Zakavkazja i Srednje Azije. Od Alijanse je zatraženo da ne raspoređuje dodatno naoružanje i nove vojne kontingente van zemalja u kojima su bili stacionirani prema stanju od maja 1997. godine (prije uključivanja istočnoevropskih zemalja u NATO).

Kako je ranije izjavio zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahtjeve Rusije za bezbjednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad