Vijesti

Putin čestitao Šolcu povodom njegove inauguracije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram čestitke Olafu Šolcu povodom njegove inauguracije na mjesto njemačkog kancelara, prenosi pres služba Kremlja.

Foto: Vijesti.me

– Odnosi Rusije i Njemačke su tradicionalno od velikog značaja ne samo za narode naših zemalja, već i za cijelu Evropu. Nadam se uspostavljanju konstruktivnog dijaloga sa Vama i zajedničkom radu na aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima. To bi nesumnjivo odgovaralo fundamentalnim interesima Rusa i Njemaca i doprinijelo konsolidaciji stabilnosti i bezbjednosti na regionalnom i globalnom nivou – navodi se u čestitki.

Putin je takođe uputio telegram i bivšoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Kako navodi pres-služba Kremlja, Putin se Merkelovoj u svom telegramu obratio na „ti” i uvjerio je u nastavak prijateljske komunikacije.

U poruci Merkelovoj ruski lider je izrazio „iskrenu zahvalnost za plodnu saradnju i spremnost na dijalog uz uzajamno poštovanje“.

– Stalno smo bili u kontaktu i pokušavali da nađemo izlaze i iz najtežih situacija. Tokom godina na čelu njemačke vlade, s pravom si stekla visok autoritet u Evropi i širom svijeta. Siguran sam da će tvoje bogato iskustvo kao državnika i političara biti uvijek traženo. I, naravno, nastavićemo našu prijateljsku komunikaciju – naglasio je ruski predsjednik.

Šolca je na mjesto novog njemačkog kancelara imenovao predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, a prethodno je novi šef vlade izabran na sjednici njemačkog Bundestaga, gdje je dobio apsolutnu većinu glasova.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad