Region

Pupovac na otvaranju Srpskog kulturnog centra u Kninu: Vrata otvorena za sve

Foto: www.globallookpress.com © Alen Gurovic/ZUMAPRESS.com

Srpski kulturni centar u Kninu otvoren je u subotu, 6. aprila u prisustvu državnih i lokalnih političara, a prostor je osveštao episkop dalmatinski Nikodim

Nakon Belog Manastira, Slavonskog Broda i Udbine, četvrti Srpski kulturni centar otvoren je u Kninu. Srpski kulturni centar u Kninu otvoren je u subotu, 6. aprila u prisustvu državnih i lokalnih političara, a prostor je osveštao episkop dalmatinski Nikodim.

U Centru, koji zauzima prostor na dva sprata, već se odvijaju određeni manji programi, muzički u kojima deca uče da sviraju harmoniku, srpski jezik i kulturu.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, otvarajući službeno Srpski kulturni centar, kazao je da kultura i kulturno delovanje spadaju među najviše domete u kojima se ljudski rod ostvaruje.

“Hteli bismo da ovaj Centar bude mesto u kojem će se pripadnici srpske zajednice i svi koji će ovde dolaziti ostvarivati u gradu Kninu i ovom delu Dalmacije. Upravo je to smisao i svrha njegovog postojanja”, rekao je Pupovac.

Podsetio je pritom okupljene na 6. aprila, na sudbonosan datum pre 83 godine za sve narode na prostoru bivše Jugoslavije, a naročito za Hrvate i Srbe. I to ne samo po stradanjima, kazao je Pupovac.

Podsetio je na 1941. godinu kada je jedna velika sila krenula na malu zemlju i razorila značajan deo tadašnjeg Beograda, dodavši da ne treba ni to kao niti jedno drugo stradanje koje je usledilo nakon toga zaboraviti, uključujući i ono koje je prolazio ovaj grad u prvoj polovini ratnih devedesetih godina.

“Centar je značajan zbog toga što se ovde otvara dom kulture, dom društvenih događanja i dom susreta ljudi koji imaju šta međusobno da podele. Srbi bi u njemu mogli negovati svoje karakteristične kulturne vrednosti, te zajedno s celim gradom i njegovom okolinom, deliti vrednosti šire kulture na prostoru na kojem žive, dok bi istovremeno vrata Centra bila otvorena za sve druge moguće kulturne doprinose samog grada, pripadnika većinskog hrvatskog naroda u ovom gradu i cele županije Šibensko-kninske, ali i šire od toga”, kazao je predsednik SNV-a, preneo je portal zagrebačkog nedeljnika “Novosti”.

Podsetivši na dramatične odnose u pojedinim razdobljima između Hrvata i Srba na tom području u kojima su udaljenosti i distance postojale veće nego što stvarno jesu i dublje nego što treba da budu, Pupovac se prisetio onih koji su značajno doprineli njihovom smanjenju, kao i istaknutih predstavnika Srba koji su kao gradonačelnici značajno doprineli Kninu.

“Za ovu priliku želeli bismo da se setimo jednog od istaknutih političkih prvaka iz Dalmacije. Radi se o Savi Bjelanoviću, rođenom u Đevrskama, koji je dobar deo svog veka kao član Dalmatinskog sabora delovao i živeo u Zadru. On će ostati upamćen i po tome što je u završnoj fazi svoga ne dugog veka od 47 godina doprineo da se razmirice koje su ovde u ono doba stvorene, ne uvek voljom samog naroda, ne pretvore u lošu priču, nego pomognu saradnji i jedinstvu oko zajedničkih političkih ciljeva. Kada budemo odlučivali u imenu koje će poneti ovaj Centar sasvim sigurno je da će Sava Bjelanović biti među onima čiji ime će se moći birati”, naglasio je Pupovac.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad