Ekonomija

Psiholozima startna plata 1000 eura

Znate i sami da su neodgovornom politikom ukinuti doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje kao ustavna kategorija i sada moramo mnogo pažljivije i temeljnije da planiramo politike u Fondu zdravstva, kazao je Damjanović

Ministri zdravlja i finansija Dragoslav Šćekić i Aleksandar Damjanović potpisali su juče izmjene Granskog kolektivnig ugovora (GKU) sa predstavnicima reprezentativnih sindikata kojima će nemedicinskom kadru od narednog mjeseca plate biti uvećane za 12,5 odsto. Iz Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra “Danu” je saopšteno da su plate nemedicinskom kadru, prema novom GKU, povećane od 50 do 150 eura. Kako su nam kazali, najveće zarade će imati zdravstveni saradnici – logopedi, defektolozi, klinički psiholozi, biohemičari, pravnici i ekonomisti, koji će imati startnu zaradu oko 1000 eura.

image

Prema ranijim uvećanjima zarada, osnovna plata doktorima medicine je 1.220 eura, a ljekarima specijalistima 1.535. Osnovna plata medicinske sestre iznosi oko 600 eura.

Od početka ove godine ovo je četvrti put da se uvećavaju plate zaposlenima u sektoru zdravstva. U januaru su plate medicinskim radnicima bile uvećane preko programa “Evropa sad” i i usvajanjem izmijenjenog GKU od 20 do 30 odsto, da bi ljekarima u julu izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru zarade bile povećane za dodatnih 400 eura. Novom izmjenom GKU nemedicinskom kadru zarade su povećane za 12,5 odsto.

Predsjednica Sindikata zaoslenih Instituta za javno zdravlje Biljana Popović Kolašinac kazala je za “Dan” da će zdravstveni saradnici imati platu 1140 eura za 10 godina minulog rada.

– Ljekarima je koeficijent zarade 15, a nama je uvećan na 11,99. Tu spadaju svi medicinski saradnici. Zadovoljni smo povećanjem plata. Uspjeli smo da dođemo do cilja i da se ispravi nepravda kada smo izostavljeni iz Granskog kolektivnog ugovora. Kolege su sada mnogo motivisanije jer imamo ista prava kao i ostali zaposleni u zdravstvu – rekla je Popović Kolašinac.

Nepravda ispravljena

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva dr Mihailo Babović kazao je da se sada Granski kolektivni ugovor vraća radnicima.

– Definitivno smo napravili jedan iskorak naprijed. Nema više barijera između medicinskog i nemedicinskog kadra. Postoje dvije grupe koje smo formirali, a zdravstveni saradnici su uključeni sa svim specijalizacijama u sistemu zdravstva medicine, dakle fizičari, biohemičari, hemičari itd. Jednostavno, napravili smo i zaokružili nešto – rekao je Babović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić podržao je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, naglasivši da zdravstveni sistem čine i medicinski i nemedicinski kadar i da to predstavlja jedinstvo koje ne može da funkcioniše odvojeno.

– Prosto je bilo pravedno da, ukoliko je povećanje bilo medicinskom kadru, da to isprati i nemedicinski kadar. Fond zdravstva će se truditi da obezbijedi sredstva za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i nadam se da od 2023. godine nećemo imati problema koje smo imali u prethodnom periodu – rekao je Kadić.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić istakao je da je potpisivanjem novog ugovora ispravljena velika nepravda u zdravstvenom sistemu, kojom su nemedicinski radnici na neki način bili diskriminisani.

– U zdravstvenom sistemu ne smijemo praviti razlike među zaposlenima. Svi moraju imati osjećaj da pripadaju jednom sistemu i u tom pravcu smo djelovali u prethodnom periodu, zahvaljujući svakako i ministru finansija Damjanoviću i Ministarstvu finansija, koji su pomogli da se obezbijede sredstva kako bi se ta nepravda ispravila – kazao je Šćekić.

On je dodao da će 43. Vlada odgovornom politikom nastaviti da radi na unapređenju standarda zaposlenih i da će u narednom periodu biti prilike da se i Fond za zdravstveno osiguranje i zaposleni u njemu nađu na agendi povećanja zarada, uzimajući u obzir složenost poslova koje ta ustanova obavlja u okviru zdravstvenog sistema.

– Kao ministar zdravlja veoma sam zadovoljan što danas možemo da imamo ovu satisfakciju da naši zaposleni dobiju isti status, istu pažnju, i da poželim u ime svih nas da svi u okviru sistema – i prosvjetni radnici i policija, i svi drugi – takođe dobiju ovakvu satisfakciju – poručio je Šćekić.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je ovim činom dat podstrek jednom od vitalnih sistema u državi – sistemu zdravstva, imajući u vidu, kako je kazao, da je u prethodnom periodu došlo do određenih nepravdi u dijelu zarada.

– Očekivanja su velika, ovo je jedan od ključnih sistema. Znate i sami da su neodgovornom politikom ukinuti doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje kao ustavna kategorija, i sada moramo mnogo pažljivije i temeljnije da planiramo politike u Fondu zdravstva, a negdje je neophodno da se naprave ovakvi stimulansi i da se da vjetar u jedra zaposlenima u toj instituciji. Što se tiče Ministarstva finansija i generalno politike Vlade, na fonu smo da sačuvamo životni stadnard zaposlenih u javnom sektoru, imajući u vidu negativne efekte inflacije i nekih ranijih politika. Ovo što danas radimo jeste jedan implus u tom pravcu. Naravno, očekujem da, u mjeri mogućeg, zajedničkim dogovorom sa predsjednicima i drugih granskih sindikata nastavimo sa ovakvom politikom, da čuvamo sistem i stvaramo uslove da imamo ozbiljan javni sektor sa ozbiljnim službenicima – naglasio je Damjanović.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore Nebojša Radonjić izrazio je zahvalnost dvojici ministara što su, kako je rekao, razumjeli problematiku sa kojom se sindikati suočavaju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad