Identitet

Prvi srpski oficir koji je doktorirao na Sorboni

Na Jutjub kanalu „Nepokoriv“ koji objavljuje zanimljive priče iz naše istorije, kulture i tradicije, a čiji je autor Aleksandar Racić objavljen je video o prvom srpskom oficiru koji je doktorirao na Sorboni.

Foto: Nepokoriv

Reč je o Jagodincu Todoru Lj. Pavloviću pešadijskom pukovniku koji spada u red najsposobnijih i najzaslužnijih srpskih oficira XX veka, a o kome nema gotovo nikakvih podataka u našim udžbenicima.

Izvršilac važnih vojnopolitičkih zadataka uoči balkanskih i Prvog svetskog rata. Učesnik Majskog prevrata i prvi saradnik Dragutina Dimitrijevića Apisa. Prvi je srpski oficir koji je doktorirao na Sorboni, a njegova doktorska disetracija izučavana je u francuskim vojnim školama. Bio je profesor Vojne akademije i najmlađi član njenog saveta u XX veku.

Najširi tekst o njemu u knjigama imao je samo četiri rečenice, sve do pojave knjige „Jagodina u Prvom svetskom ratu“ koja je promovisana u novembru mesecu 2022. godine, a čiji je autor istoričar Dragoslav Dedić koji je ispisujući njegovu biografiju oživeo lik ovog nesvakidašnjeg junaka.


Knjiga „Jagodina u Prvom svetksom ratu“ je u izdanju Istorijskog arhiva „Srednje Pomoravlje“ Jagodina.
Pogledajte neverovatnu priču o prvom srpskom oficiru koji je doktorirao na Sorboni.

Aleksandar Racić-Nepokoriv

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad