Region

Prva predizborna anketa: Milanovića za premijera želi 32 odsto Hrvata, Plenkovića 30

Foto: AFP / Profimedia

Istraživanje je pokazalo da više od polovine anketiranih, 54 posto, veruje da Milanović treba da odstupi s mesta predsednika pre ulaska u izbornu trku za parlamentarne izbore

Prema prvoj anketi Agencije Ipsos, nakon što je predsednik Hrvatske Zoran Milanović najavio da će predvoditi opozicionu SDP na predstojećim parlamentarnim izborima, pokazala je da će na biračka mesta sigurno izaći čak 69 odsto biračkog tela, dok je samo šest odsto reklo da sigurno neće izaći na birališta.

Prema ovoj anketi koju je objavio hrvatski portal “Dnevnik”, čak 86 posto izražava čvrstu ili malo manje čvrstu volju da izađe na izbore, što bi bila zaista visoka izlaznost u odnosu na prethodne parlamentarne izbore održane 2020. godine, kada je na birališta izašlo malo manje od polovine građana sa pravom glasa.

Od onih koji su se izjasnili da izlaze na izbore, 32 posto želi za premijera aktuelnog šefa države Zorana Milanovića, a 30 posto Andreja Plenkovića.

Portal navodi da je ova prednost u okviru statističke greške s obzirom na to da u ovom istraživanju ona iznosi četiri odsto.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine anketiranih, 54 posto, veruje da Milanović treba da odstupi s mesta predsednika Republike pre ulaska u izbornu trku za parlamentarne izbore, koji će biti održani 17. aprila.

Ipak, čak jedna trećina ispitanih, 33 posto, smatra da ne treba, dok 13 posto nema stav o ovom pitanju.

HDZ je i dalje na prvom mestu sa 27,3 posto podrške ispitanih, drugi je SDP koji je sada na 22,6 posto podrške. Most i Možemo! dele treće mesto sa 8,7 posto podrške, Domovinski pokret je na 7,9 posto.

Anketa je sprovedena među 604 građana Hrvatske.

Milanović je u petak saopštio da će ući u izbornu trku na parlamentarnim izborima i da će predvodi najuticajniju opozicionu SDP, čiji je ranije bio lider. Milanović je saopštio da prethodno neće podneti ostavku na predsedničku funkciju, a o ustavnosti te odluke danas će odlučiti hrvatski Ustavni sud.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad