Društvo

Prva inovacija PES-ove ministarke prosvjete vraća nas u DPS-ovo doba: Fejsbuk nalog Ministarstva izmijenjen sa ćirilice na latinicu

Foto: Screenshot

Prvi potez nove ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđele Jakšić Stojanović od stupanja na dužnost bio je da Fejsbuk nalog ministarstva izmijeni sa ćirilice na latinicu.

Na ovaj način nas je nova ministarka simbolički vratila u period kada je DPS-SD režim sistematski uništavao srpski jezik i ćirilično pismo.

Zbog čega je uvaženoj profesorici zasmetao ćirilični naziv, ostaje nejasno. Da li je posrijedi lični animozitet prema ćiriličnom stečen na postdoktorskim studijama Sveučilišta u Splitu ili nešto drugo, ostaje da nam ministarka objasni.

Jakšić Stojanović

Umjesto što je u potpunosti sklonila ćirilični naziv, Jakšić Stojanović je mogla ispoštovati evropske i ustavne tekovine i dopustiti da Fejsbuk nalog ministarstva, pored ćiriličnog, bude napisan i latiničnim pismom.

U Ustavu Crne Gore jasno stoji da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, međutim PES-ova ministarka je procijenila da joj je mnogo lakše da se drži DPS-ovih nepisanih uzansi po kojima se na ćirilicu gleda kao na okupatorsko pismo.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad