Svijet

PRPA! Erdogan odustao od protjerivanja 10 zapadnih ambasadora

Zapadni ambasadori u Turskoj su se „povukli“ i biće „obazriviji u budućnosti“, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i odustao od protjerivanja 10 diplomata kojima je to prijetio zbog njihove podrške zatvorenom filantropu Osmanu Kavali.

Foto: Politika

„Naša namjera nije bila da izazovemo krizu“ već da zaštitimo suverena prava Turske, rekao je Erdogan.

Deset ambasadora iz SAD, Kanade, Francuske, Finske, Danske, Njemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Švedske, pozvale su u zajedničkom saopštenju 18. oktobra na „brzo i pravedno rješenje slučaj“ Osmana Kavale, koji je u zatvoru od 2017. godine.

Erdogan je to protumačio kao „napad“ i „uvredu“ turskog pravosuđa u izjavi posle sastanka svoje vlade.

„Bio je moj zadatak šefa države da dam potreban odgovor“, dodao je turski predsjednik i ocijenio da turski sudovi ne dobijaju naređenja od bilo koga.

„Njihovo novo saopštenje pokazuje da su se povukli“, rekao je Erdogan pošto su 10 zemalja potvrdile u saopštenjima da djeluju „u skladu sa članom 41 Bečke konvencije“ koja reguliše diplomamtske odnose i zabranjuje bilo kakvo miješanje u unutrašnja pitanja zemlje domaćina.

Erdogan je u subotu objavio da je naredio protjerivanje što je brže moguće tih 10 diplomata, mada ta najava nije praćena zvaničnim obavještenjem upućenom datim državama.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad