Svijet

PRPA! Erdogan odustao od protjerivanja 10 zapadnih ambasadora

Zapadni ambasadori u Turskoj su se „povukli“ i biće „obazriviji u budućnosti“, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i odustao od protjerivanja 10 diplomata kojima je to prijetio zbog njihove podrške zatvorenom filantropu Osmanu Kavali.

Foto: Politika

„Naša namjera nije bila da izazovemo krizu“ već da zaštitimo suverena prava Turske, rekao je Erdogan.

Deset ambasadora iz SAD, Kanade, Francuske, Finske, Danske, Njemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Švedske, pozvale su u zajedničkom saopštenju 18. oktobra na „brzo i pravedno rješenje slučaj“ Osmana Kavale, koji je u zatvoru od 2017. godine.

Erdogan je to protumačio kao „napad“ i „uvredu“ turskog pravosuđa u izjavi posle sastanka svoje vlade.

„Bio je moj zadatak šefa države da dam potreban odgovor“, dodao je turski predsjednik i ocijenio da turski sudovi ne dobijaju naređenja od bilo koga.

„Njihovo novo saopštenje pokazuje da su se povukli“, rekao je Erdogan pošto su 10 zemalja potvrdile u saopštenjima da djeluju „u skladu sa članom 41 Bečke konvencije“ koja reguliše diplomamtske odnose i zabranjuje bilo kakvo miješanje u unutrašnja pitanja zemlje domaćina.

Erdogan je u subotu objavio da je naredio protjerivanje što je brže moguće tih 10 diplomata, mada ta najava nije praćena zvaničnim obavještenjem upućenom datim državama.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad