Portal ODBRANA

Svijet

Protest zbog odluke EU da Gruziji ne dodijeli status kandidata

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se sinoć u Tbilisiju protiv politike gruzijskih vlasti poslije neuspjeha zemlje da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Mašući gruzijskim i evropskim zastavama, demonstranti se se okupili oko parlamenta gdje su pustili himnu EU, javila je agencija Frans pres na licu mjesta.

Nekoliko proevropskih organizacija i sve opozicione stranke pozvale su na demonstracije kako bi se pojačao pritisak na vladajuću stranku „Gruzijski san“, koju optužuju za autoritarno skretanje i pogoršanje odnosa sa Briselom.

„Mi, narod Gruzije, zahtijevamo da (premijer) Irakli Garibašvili podnese ostavku i da se uspostavi nova vlada koja će sprovesti sve reforme koje zahtijeva EU“, rekao je jedan od organizatora protesta i dodao da vladi daju rok od nedjelju dana da ispuni njihov zahtjev.

Tbilisi je podnio zahtev za članstvo u EU zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, poslije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Međutim, lideri EU su u četvrtak odlučili da Ukrajini i Moldaviji dodijele status kandidata a za Gruziju su naveli da će takođe dobiti status kandidata, ali kad budu sprovedene reforme.

Garibašvili je ranije danas rekao da je njegova vlada spremna da ispuni uslove EU kako bi dobila status kandidata što je prije moguće.

Evropski zvaničnici su kao prioritete naveli okončanje političke polarizacije, napredak u slobodi medija,

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad