Svijet

Prorok Bil Gejts upozorava: Bioterorizam nova opasnost za čovječanstvo, uložiti milijarde u “Igre mikroba”!

Milijarder Bil Gejts upozorio je na klimatskom samitu UN u Glazgovu COP26 da bi, pored pandemija, nova opasnost za čovječanstvo mogli da budu teroristički napadi biološkim oružjem. On je zato pozvao da se investiraju milijarde dolara u takozvane „Igre mikroba“, kako bi se čovječanstvo adekvatno pripremilo.

Foto: Kurir

Gejts je to rekao tokom diskusije sa Džeremijem Hantom, predsjedavajućim Komiteta za zdravstvo i socijalno staranje britanskog parlamenta i bivšim britanskim ministrom zdravstva tokom samita COP26.Osnivač „Majkrosofta“ je pozvao na formiranje globalnog pandemijskog „udarnog tima“ u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Prijeti nam bioterorizam, potrebne su milijarde„Potrebno je oko milijardu godišnje za pandemijski „udarni tim“ u SZO, koji bi se bavio nadzorom i onim što ja zovem „Igre mikroba“, odnosno uvježbavanjem odgovora“, rekao je Gejts.On je naveo i primer kako bi teroristi mogli da napadnu više aerodroma u isto vrijeme virusom velikih boginja, pa bi to mogao da bude jedan od scenarija za uvježbavanje u „Igrama mikroba“ kako bismo se pripremili za eventualni napad.On je objasnio da postoje prirodno uzrokovane epidemije, ali da one mogu biti i posledica bioterorizma i kao takve mogu biti gore nego prirodne. Međutim, kako je dodao, napredak u nauci trebalo bi da nam da oruđa za bolji odgovor nego što sada imamo.

Napraviti vakcine u obliku flasteraMilijarder je rekao da bi zemlje kao što su SAD i Velika Britanija, trebalo da ulože desetine milijardi u istraživanja i razvoj kako bismo bili spremni za sledeću pandemiju.Naveo je i da se nada kako će svijet za pet godina biti pripremljen za odgovor na moguću novu pandemiju, ali da je za to potrebno sveobuhvatno ulaganje u razvoj i istraživanje.

„To bi moglo do dovede do brojnih inovacija, a kako bismo bili spremni za moguću novu pandemiju, treba da iskorijenimo grip i prehladu, učinimo vakcine jeftinim, da imamo velike fabrike, da napravimo vakcine koje bi mogle biti u obliku malog flastera koji stavite na ruku, a sve to bi bilo veoma korisno i ako pandemije ne bude“, rekao je Gejts, prenosi Skaj njuz.

Nemamo vakcine koje blokiraju prenos virusa koronaJedan od najbogatijih ljudi na svijetu spomenuo je i vakcine koje se trenutno koriste protiv virusa korona.„Nemamo vakcine koje blokiraju prenos virusa. Imamo vakcine koje pomažu vašem zdravlju, ali samo malo smanjuju prenos. Potreban nam je novi način pravljenja vakcina“, rekao je Gejts.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad