Srbija

Progon SPC na KiM uvod u stvaranje „kosovske pravoslavne crkve“?

Foto: canva stock

Odluka Prištine da protjera igumana manastira Devina voda kod Zvečana, protosinđela Fotija nije samo nastavak plana albanske manjine na Kosmetu da etnički očiste srpsku južnu pokrajinu već i intenziviranje napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, jedinu institucije koja povezuje Srbe u regionu, ali je ujedno i uvertira za stvaranje „kosovske pravoslavne crkve“, smatraju akademik i istoričar Slavenko Terzić i istoričar Aleksandar Raković.

Raković je istakao da će Albanci na KiM sigurno krenuti u obračun sa SPC budući da ona objedinjuje Srbe na svim našim etničkim teritorijama, te da zapadni imperijalisti i srpski protivnici iz okruženja smatraju da će konačni udarac srpskom jedinstvu biti razbijanje SPC.

„Zato ne čudi što se u nekim evropskim dokumentima i ne pominje cjelovitost SPC, već se tretira kao ‘pravoslavna crkva u Srbiji’, ‘pravoslavna crkva u BiH’ i ‘pravoslavna crkva u Crnoj Gori’. U Vikiliks depešama se za Eparhiju raško-prizrensku SPC može uočiti i američki konstrukt ‘kosovska pravoslavna crkva’. Namjere su čak i javno objavljene, a neki koraci preduzeti da bi se davao vjetar u leđa napadačima na SPC kako u otcijepljenim republikama bivše Jugoslavije, tako i okupiranom Kosovu i Metohiji“, istakao je Raković za „Večernje novosti“.

Takođe, podsjetio je da su „albanski separatisti već pokušali da preuzmu nadležnost nad kulturnom baštinom Srbije i SPC na KiM, da decenijama rade na tome da lažima obezbijede inostranu podršku za preuzimanje Visokih Dečana, Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške i Gračanice“.

„Novosti“ pišu da kao što je vlast u Kijevu nedavno zabranila rad kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve, tako bi i Priština, pravdajući se tobožnjim bezbjednosnim razlozima, mogla da učini i sa SPC. Tačnije, da se po uzoru na Ukrajinu i Crnu Goru napravi „frankenštajn“ vjerska organizacija „kosovska pravoslavna crkva“ koja bi preuzela vlasništvo nad hramovima.

Slavenko Terzić je dodao da je sve ovo dokaz da se viševjekovni teror nad Srbima i njihovim svetinjama na Kosovu i Metohiji nastavlja i u 21. vijeku pred očima tzv. slobodnog i demokratskog svijeta.

„Potpuno su u pravu oni koji smatraju da je krajnji cilj volja albanske manjine na Kosovu i Metohiji da etnički očiste ovu našu zemlju što su inače činili i u 19. vijeku do 1912. godine i tokom Drugog svjetskog rata i posle rata sve do devedesetih godina 20. vijeka. Šta možete očekivati od naroda koji masovno ruši sva srpska groblja i druge tragove srpskog postojanja u tom središnjem dijelu Stare Srbije. Ta vrsta nekog savremenog neonacizma potpunog uništavanja svih tragova srpskog istorijskog života u ovom dijelu naše zemlje ne izaziva u Evropi nikakvu osudu, a da ne kažemo zgražavanje“, zaključio je Terzić za „Novosti“.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad