Srbija

Pročitajte kojeg srpskog gangstera su Amerikanci spremali za svjedoka protiv Slobodana Miloševića

Foto: Espreso

Vlasti u SAD navodno su htjele da iskoriste američkog gangstera srpskog porekla Boška Radonjića kao svjedoka protiv Miloševića na Međunarodnom sudu pravde, otkrio je bivši mafijaš Semi Gravano, piše RT Balkan.

Gravano, koji je tokom kasnih osamdesetih godina u Njujorku postao prvi čovek u kriminalnoj porodici Gambino ispod glave organizacije Džona Gotija (kojeg će nekoliko godina kasnije „otkucati“ vlastima i postati federalni doušnik), rekao je u intervjuu za istraživačkog novinara i autora Džeja Dajera da je imao dobre odnose sa Radonjićem.

Radonjić je rođen 1943. godine u Užicu, kao sin člana Ravnogorskog pokreta koji je strijeljan 1945. godine. Godine 1970. emigrira u SAD, gdje će zatim postati glava irsko-američke kriminalne grupe Vestiji.

„Imali smo sporadične odnose sa Ircima, oni su imali dugu istoriju gdje su se smenjivali (šefovi). Onda je na čelo došao lik po imenu Boško, bio sam jako blizak s njim, organizovali smo veliki slučaj gdje smo podmitili porotu i Džon (Goti) se odbranio na sudu“, rekao je Gravano, govoreći o odnosima sicilijanske i irske mafije u Njujorku.

Radonjić je 1992. optužen da je podmitio jednog od svjedoka na pomenutom suđenju Gotiju 1987. godine. Međutim, predmet protiv Radonjića se raspao 2000. godine nakon što je Gravano, koji je trebalo da bude glavni svjedok, uhapšen, budući da su tužioci smatrali da je njegov kredibilitet kompromitovan, prenio je tada „Njujork tajms“.

Gravano, pak, tvrdi da nije želeo da svedoči protiv Radonjića, ali i da je Radonjić trebalo da bude iskorišćen kao svjedok protiv Slobodana Miloševića na Međunarodnom sudu pravde.

„Sve se razotkrilo, na kraju su svi bili pohvatani… Ja sam bio prilično blizak s Boškom. Kada je on bio uhapšen, ja sam bio u zatvoru i htjeli su da svjedočim protiv njega, htjeli su da ga iskoriste protiv Miloševića na Međunarodnom sudu pravde. Radonjić je trebalo da svedoči protiv njega u okviru predloženog dila. Odbio sam da svedočim protiv (Radonjića), nisam htio da pravim dilove s (američkim vlastima). Držali su ga u zatvoru oko pet mjeseci, i onda su ga pustili“, kaže sada Gravano.

Radonjić se tokom ranih devedesetih godina vratio u Srbiju, gde je živeo na relaciji Zlatibor–Beograd, i preminuo je nakon kratke bolesti u srpskoj prestonici 2011. godine.

Američki novinar Danijel Vol, koji ga je upoznao 1997. kada je doputovao na ove prostore kako bi intervjuisao Radovana Karadžića, napisao je u svojoj reportaži da je Radonjić pomagao Karadžića i njegove odrede sa milionima dolara u novcu i oružju, kao i da je postao jedan od Karadžićevih „bliskih savjetnika“. U istoj reportaži, Vol tvrdi da je Radonjić Karadžića nazvao „moj anđeo, moj svetac“.

„Zaklet kralju i monarhiji, iako nikada nije bio član nijedne stranke. Bio je prijatelj Jovice Stanšića. Posredovao je 1995. u oslobađanju francuskih pilota u RS“, rekao je neimenovani izvor za „Blic“ nakon Radonjićeve smrti, navodi se u tekstu RT Balkana.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad