Srbija

Priština zabranila ulazak vozila sa srpskim dinarima na teritoriju Kosova i Metohije

Foto: Borba

Privremene prištinske institucije nisu danas dozvolile da dinarska sredstva namenjena isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, uđu na teritoriju Kosova i Metohije. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je ocenio da je ovo još jedan udar Kurtija na Srbe.

Narodna banka Srbije je saopštila da je, u skladu sa dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilo NBS sa sredstvima u dinarima bilo upućeno na prelaz Jarinje, gde je novac radi daljeg transporta trebalo da preuzme vozilo kompanije „Henderson“, koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez bilo kakvog obrazloženja.

Dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću.

Narodna banka Srbije najoštrije osuđuje današnji incident i ponavlja da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele privremene institucije u Prištini kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

Reč je o prvom transportu novca nakon 1. februara i stupanja na snagu uredbe tzv. Centralne banke Kosova o zabrani prometa dinara.

„Još jedan udar Kurtija na Srbe“

Petar Petković je ocenio da je ovo još jedan udar Kurtija na Srbe.

„Novac nije došao na prostor KiM jer je to Kurti zabranio i reč je o prvom transportu novca nakon 1. februara i odluke tzv. CBK“, rekao je Petković za Tanjug.

„Narod je masovno podizao novac zbog čega se smanjila količina dinara u trezoru u Leposaviću. Bilo je potpuno normalno da dopunimo trezor, jer više od 20 puta upućujemo transport na KiM, sada je on to zabranio i Srbi uskoro neće moći da podužu svoje plate i penzije u gotovini“, objasnio je Petković.

Reč je, istakao je Petković, o nameri Kurtija da protera srpski narod i nastavi sa politikom etničkog čišćenja.

„Zato je važna sednica SB UN na kojoj će jasno, detaljno i sa svim činjenicama da govori predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Petković.

Ukazao je da najnovija Kurtijeva izjava, da je to prelazni period i da će on da izađe u susret Srbima da otvore račune čisto zamajavanje javnosti i da on nema pravo da ukida dinar i srpske institucije na KiM koje funkcionišu u platnom prometu republike Srbije.

„On zapravo na ovaj način samo želi da protera srpski narod, kada ne mogu da prime svoje plate. Jasno je da je njegov cilj proterivanje Srba na KiM. Zato smo urgentno poslali zahtev SB UN da između ostalog, ukažemo i na problem platnog prometa Srbije na KiM jer će naš narod vrlo brzo to da podigne i nećemo imati mogućnost da isplaćujemo penzije u gotovini kako se to radilo ali i svom ostalom srpskom narodu“, rekao je Petković.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad