Srbija

Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj: Tri mjeseca nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora

Punih 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića.

Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri mjeseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

Advokat porodice Nedeljković iz Zvečana Miloš Delević kaže da od trenutka kada je tijelo ubijenog Stefana predato porodici, niko ni usmeno, ni pismeno nije kontaktirao sa Nedeljkovićima, sa bilo kakvim informacijama o rezultatima obdukcije.

Foto: Novosti.rs

– Prilikom predaje tijela, dobili smo papir na albanskom jeziku, na kojem nije bilo rezultata obdukcije. Taj papir u svom posjedu ima porodica. Rečeno je da će rezultati biti za 15 dana. Od tada niko više nije kontaktirao sa porodicom – kaže nam advokat porodice Nedeljković i dodaje da će uskoro, na inicijativu Stefanovog oca, u Specijalnom tužilaštvu provjeriti šta se dešava sa rezultatima obdukcije.

Period od događaja u Banjskoj, 24. septembra, do momenta kada su porodice ubijenih Srba konačno dobile njihova tela 30. septembra, bio je za porodice pravo mučenje. Delević ističe da su sa Instituta za sudsku medicinu u Prištini, u kojem je obdukcija rađena, svaki dan tražili novi razlog zašto se predaja tijela odlaže.

– To je bilo pravo mučenje, najviše za porodicu. Šest dana su svaki dan izmišljali neki novi razlog – ističe Delević i dodaje da je ovaj pakao koji su Nedeljkovići prošli završen uzimanjem brisa člana porodice, kako bi bila urađena DNK analiza i potvrđen Stefanov identitet.

Kroz isti pakao, u iščekivanju da preuzmu tijela i sahrane svoje mrtve, prošle su i porodice Milenković i Mijailović iz Leposavića.

– Od danas do sjutra, porodice su danima bile pod velikim stresom i anksioznošću. Ovaj period je bio veoma traumatičan za njih – potvrđuje nam Predrag Miljković, advokat porodica Igora Milenkovića i Bojana Mijailovića.

Potvrđuje nam da su i ove dve porodice prilikom preuzimanja tela sa Instituta za sudsku medicinu u Prištini dobile papir na albanskom jeziku – potvrdu o smrti, gde je latinskim izrazom naveden direktni uzrok smrti – destrukcija lobanje, na primjer, kod jednog od dvojice ubijenih Srba iz Leposavića. Međutim, ovaj papir ne otkriva ništa detaljnije – nema rezultata obdukcije, vremena kada je nastupila smrt, kao ni imena stručnjaka koji su izvršili obdukciju. Nevedeno je samo u koje vrijeme je obdukcija izvršena i u kojoj ustanovi.

Zakon o sudskoj medicini *Kosova predviđa da sudskomedicinski izveštaj o nalazima obdukcije treba da bude završen u roku od 15 dana. Pomenuti zakon dalje predviđa da se ovaj rok u slučaju nekih dodatnih analiza može produžiti do 30 ili najkasnije 60 dana, uz dodatu odrednicu da se rok dalje može produžiti samo nakon pismenog odobrenja generalnog direktora Instituta. U slučaju obdukcije tela Stefana, Igora i Bojana, probijeni su svi navedeni rokovi, a rezultata nema i dalje.

– Porodice nisu dobile rezultate obdukcije, i ne znaju kada će se to dogoditi. Niko sa njima nije kontaktirao od momenta kada su preuzele tela. Ovaj period je izuzetno težak za njih – ističe advokat Predrag Miljković za „Novosti“. Dodaje da će uskoro zahtjev za informacije o rezultatima obdukcije poslati Specijalnom tužilaštvu u Prištini.

Vučić: Bezbroj puta smo ih molili, Priština krije nalaze

Događaja u Banjskoj, kao i rezultata obdukcije koji još uvek nisu objavljeni javnosti u svom obraćanju iz Predsedništva u nedelju dotakao se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Tri mjeseca su protekla, a Priština krije nalaze obdukcije Srba ubijenih u Banjskoj – Stefana Nedeljkovića, Igora Milenkovića, Bojana Mijailovića. Bezbroj puta smo ih molili. Nikada nam nisu rekli ko je izvršio obdukciju – naveo je on.

Dotakao se i razgovora premijera privremenih prištinskih institucija i specijalnih jedinica takozvane kosovske policije koji je objavljen u Albanijan postu, a u kojem se spominju činjenice o načinu na koji su ubijeni Srbije, a koje potvrđuju ranije navode srpskog državnog vrha.

– Porodice nisu dobile obdukcioni nalaz zato što je Albanijan post objavio detalje sastanka Kurtija i specijalnih jedinica koje su pretile štrajkom. Kurti je tada kritikovao specijalce da ništa nisu uradili u Banjskoj i da su ubili ljude snajperom iz daljine. Specijalci su odgovorili da nije tačno da su svi ubijeni snajperom iz daljine. To je ono što smo i mi govorili – kazao je Vučić.

I „Novosti“ ostale bez odgovora

Nakon što je prošlo spomenutih 15 dana od predaja tela ubijenih Srba, a vodeći se najavom Instituta za sudsku medicinu u Prištini da će rezultati biti poznati nakon ovog vremenskog perioda, Večernje novosti su Institutu poslale zahtjev sa nekoliko jednostavnih pitanja – da li su rezultati gotovi i ako jesu, šta su pokazali; da li su obaveštene porodice ubijenih Srba i zašto je potrebno toliko vremena?

Ovo su bila pitanja koja smo postavili Institutu za sudsku medicinu u Prištini, putem njihovog zvaničnog mejla:

1. Da li su poznati rezultati obdukcije Srba ubijenih u Banjskoj – Stefana Nedeljkovića, Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića?

2. Šta su pokazali rezultati obdukcije?

3. Da li su porodice ubijenih obaveštene o tome?

4. Zašto se 15 dana nakon događaja u Banjskoj ne zna kako su stradali Srbi, a nakon nekoliko dana objavljeni su rezultati obdukcije koji pokazuju kako je stradao albanski policajac?

5. Ko je izvršio obdukciju ubijenih Srba?

Dobili smo i potvrdu prijema našeg zahtjeva. Kako su prolazili dani, a odgovora nije bilo, naš zahtjev, sa apsolutno istim pitanjima, ponovili smo još jednom. Do objavljivanja ovog teksta – odgovor na adresu naše redakcije nije stigao. Prošlo je više od 70 dana.

Ćuti i kabinet Svečlje

Na jednoj od konferencija za medije Dželjalj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova lažne države, na pitanje da li su stigli rezultati obdukcije ubijenih Srba rekao je – „to je proces koji će potrajati“. Obratili smo se i njegovom kabinetu, i postavili ista pitanja o rezultatima obdukcije ubijenih Srba, kao i Institutu za sudsku medicinu u Prištini. Dodatno, Svečlju smo pitali i zašto je na novinarsko pitanje o rezultatima obdukcije odgovorio rečenicom „to je proces koji će potrajati“, kao i koji vremenski okvir je imao na umu tom prilikom?

Od pitanja upućenih njegovom kabinetu prošlo je više od 50 dana. Odgovori još uvijek nisu stigli na adresu naše redakcije.

Da li rezultati potvrđuju navode državnog vrha Srbije i svjedoka?

Ostaje otvoreno pitanje – da li rezultati obdukcije možda kasne zato što potvrđuju ono što je izneo srpski državni vrh, ali i jedan od svjedoka događaja u Banjskoj, koji je svemu tome prisustvovao – da su dvojica Srba brutalno ubijena iz neposredne blizine, nakon što su se predali? Da li je treći Srbin ostavljen da iskrvari i nije mu pružena medicinska pomoć? Podsjetimo i da je Srbija, upravo zbog ovih pretpostavki, dva puta zvaničnim dopisom tražila od Euleksa da obdukciji ubijenih Srba prisustvuje i nezavisan ekspert. Euleks, naime, „nije bio nadležan“ da ispuni ovaj naš zahtjev. Da jeste, možda tri mjeseca nakon ubistva Srba ne bismo i dalje imali sva ova otvorena pitanja. Za početak, dovoljno bi bilo da postoji ikakva naznaka da će na njih u jednom momentu neko uopšte i odgovoriti.

(novosti.rs)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad