Vijesti

PRIRODNI PRIRAŠTAJ CG NIKAD U GOREM STANJU REKORDNI MINUS

Negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori, prema preliminarnim podacima Monstata, u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na cjelokupnu 2020. godinu porastao je 660 odsto. Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCH), demograf Mileva Brajušković Popović, kazala je da su pored korone i socioekonomskog faktora dva ključna razloga za to – pad fertiliteta i povećano očekivanje trajanja života.

Foto: stock

Brajušković Popović istakla je da je pitanje demografskih problema jako kompleksno, te da podaci jesu zabrinjavajući, ali i sasvim očekivano.

“Crna Gora je zašla u posttranzicionu demografsku etapu, korona ostavila veliki uticaj, i iako izuzmemo broj žrtava korone u odnosu na ukupan broj preminulih, imamo negativan prirodni priraštaj – minus 493 za prvih sedam mjeseci povde godine”, kaže Brajušković Popović.

Dodala je da kasnimo sa rješavanjem ovog pitanja, čiji korjeni vuku 45-50 godina ranije.

“Svjedoci smo i da se sve veći broj ljudi bori sa sterilitetom. Država bi kroz mjere populacione politike trebala da pomogne tim parovima. To bi trebalo da bude standard”, navela je Brajušković Popović.

Istakla je i uticaj religije, odnosno visoku sekularnost koju danas imamo.

Uloga djece, kako je navela, takođe važna.

“Danas djeca ne učestvuju u privređivanju, što je ranije bio slučaj, ali danas je visoka cijena podizanja djece”, kazala je ona uz isticanje socio-ekonomskih faktora.

Naročito alarmantni podaci su za Pljevlja i Nikšić, a Brajušković Popović navodi da su upravo socio-ekonomski faktori bili ključni za migracije iz ovih gradova.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad