Vijesti

Prirodni ljekovi za zaustavljanje kašlja

Niže temperature sa sobom donose češće prehlade koje mogu izazvati i kašalj. Iako ljekar treba ustanoviti dijagnozu i način liječenja, postoje prirodni lijekovi poput meda, majčine dušice i đumbira koji mogu zaustaviti ovu neugodnu pojavu.

Foto: Borba.me

Kašalj je prirodni refleks koji se javlja kada nešto iritira vaše grlo ili disajne puteve. Povremeni kašalj je normalan, pa čak i zdrav jer pomaže tijelu da izbaci nagomilanu sluz i ostatke. Međutim, to ga ne čini manje bolnim ili iscrpljujućim.

Najčešći uzroci kašlja su: iritacija koju može izazvati dim cigareta, bakterijske infekcije, alergije, astma, virusne bolesti poput prehlade ili gripe.

Kašalj uzrokovan astmom, infekcijama i alergijama treba liječiti ljekar, ali ako nastavi trajati nakon virusne infekcije ili je rezultat iritacije, evo nekoliko prirodnih sastojaka koji će vam pomoći u liječenju kod kuće:

Med

Med djeluje slično kao kapi za kašalj – kada se konzumira, oblaže sluznicu grla, ublažavajući bol ili grebanje. Studija iz 2007. objavljena u časopisu Journal Archives of Pediatric and Adolescent Medicine pokazala je da je med učinkovitiji u liječenju noćnog kašlja od dekstrometorfana, uobičajenog lijeka za kašalj.

Med takođe ima antiinflamatorna, antioksidativna i antibakterijska svojstva – što može doprinijeti njegovom umirujućem efektu. Ova svojstva pomažu u borbi protiv infekcija i mogu ojačati imuni sistem.

Grgljanje slane vode može pomoći u ubijanju bakterija i otpuštanju sluzi u grlu. Otpuštanje sluzi u grlu pomoći će vam da očistite sinuse i brže se riješite kašlja. Slana voda takođe može pomoći u smanjenju otoka i iritacije uzrokovane upornim kašljem.

Đumbir

Đumbir je tropska biljka koja se obično koristi kao dodatak prehrani. Može pomoći u liječenju različitih zdravstvenih problema, a poput meda, bioaktivna jedinjenja u đumbiru imaju antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva.

Đumbir takođe ima pikantan ukus, koji stimuliše proizvodnju pljuvačke i može pomoći kod suhih usta ili grla.

Korijen bijelog sljeza

Korijen bijelog sljeza je biljni dodatak za koji se smatra da smiruje iritiranu sluznicu koja se nalazi u grlu i ustima. Korijenje i listovi bijelog sljeza sadrže sluz koja kada se pomiješa s vodom formira teksturu nalik gelu koja može obložiti grlo, slično kao med.

Studija iz 2018. objavljena u Complementary Medicine Research sa preko 800 učesnika otkrila je da i pastile i ekstrakt korijena bijelog sljeza pomažu u liječenju suvog kašlja. Većina učesnika je primijetila da im se simptomi poboljšaju u roku od 10 minuta nakon uzimanja ekstrakta.

Majčina dušica

Majčina dušica je biljka za koju se smatra da smiruje grčeve mišića, uključujući i one uzrokovane kašljanjem.

Studija iz 2006. objavljena u njemačkom časopisu Drug Research otkrila je da kombinovani tretman majčine dušice i bršljana ublažuje kašalj i druge simptome akutnog bronhitisa. Za ublažavanje kašlja, može se konzumirati kao biljni čaj ili u obliku tableta.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad