Crna Gora

Pripadnici Lev Tahora ušli u Crnu Goru, ali se nisu zadržavali

Pripadnici jevrejske vjerske grupe Lev Tahor, koji su boravili na području opštine Istočna Ilidža kod Sarajeva, napustili su Bosnu i Hercegovinu 3. februara i otišli u Crnu Goru, ali se u Crnoj Gori nisu duže zadržavali. Kako je za Portal RTCG saopšteno iz Uprave policije Crne Gore, pripadnici ove vjerske grupe su preko Crne Gore istog dana otišli u Albaniju.

Foto: N1 info

Iz Službe za poslove sa strancima BiH, kako prenosi “Slobodna Evropa”, rekli su da je u kasnim večernjim časovima 3.februara preko graničnog prelaza Deleuša grupa od 37 stranih državljana napustila Bosnu i Hercegovinu.

“Radi se o državljanima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale koji su u proteklom periodu izazvali uznemirnost građana, na osnovu tvrdnji da su pripadnici radikalne sekte Lev Tahor”, navodi se u saopštenju BiH službe.

Iz Službe ističu da su ove osobe izašle iz BiH prije isteka važenja bezviznog boravka, u sopstvenoj režiji, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.

Portal RTCG provjerio je kod crnogorske policije informacije o kretanju ove grupe, i saopštili su da se nisu zaržavali u Crnoj Gori već da su istog dana prešli u Albaniju.

Prema pisanju “Slobodne Evrope”, u BiH bezbjednosne agencije vršile su dodatne provjere, te nije utvrđeno da članovi ove grupe predstavljaju prijetnju po bezbjednost, te da nisu prekršili nikakve odredbe Zakona o strancima, što bi značilo mjere protjerivanja ili stavljanja u imigracioni centar.

Lev Tahor je konzervativna skupina Jevreja. Trenutno broji oko 250 članova i doslovno znači – “čisto srce” – iz biblijskog odlomka: “Čisto srce stvori u meni, Bože, i obnovi duh postojan u meni” (Psalmi 51,10).

Imaju stroga pravila u vezi s hranom, a njihove molitve duže su i glasnije od onih u drugim jevrejskim denominacijama.

Vođa grupe, Šolmo Helbrans, rođen je 1962. godine, a on i njegovi sljedbenici više puta su, po pisanju “Slobodne Evrope”, optuživani zbog zlostavljanja djece zbog čega često mijenjaju mjesto boravka.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad