Srbija

Prihvatanjem pasoša, EU “defakto priznaje jurisdikciju Srbije nad Kosovom”

Foto: canva stock

Ovim predlogom EU ograničava ovlašćenja kosovske vlade da izdaje sopstvenu dokumentaciju koja sadrži nacionalne simbole, ocenjuje viši saradnik Centra za analizu evropskih politika (CEPA) u Vašingtonu Leon Hartvel

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio je nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec. Za izveštaj je glasalo 34 poslanika LIBE-a, sedam je bilo protiv, a 12 je bilo uzdržano.

Nakon usvajanja nacrta izveštaja u odboru EP, Evropski parlament bi trebalo da glasa o tom dokumentu na poslednjoj plenarnoj sednici, koja će biti održana od 22. do 25. aprila u Strazburu.

Nemec je početkom marta ove godine izradio nacrt izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, u kojem je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana i u aktuelnom sazivu.

Viši saradnik Centra za analizu evropskih politika (CEPA) u Vašingtonu Leon Hartvel u izjavi za “Albanijan post” je rekao da je ova odluka dokaz da Unija namerno odlaže agendu onih koji se zalažu za dalju “balkanizaciju’ regiona”.

Ovaj trend, ocenjuje on, u skladu je sa drugim odlukama EU prema “Kosovu”, da izvrši pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština.

“Priznavanje dokumenata od strane EU koje je Vlada Srbije izdala za srpske građane Kosova, sugeriše defakto priznanje jurisdikcije Srbije nad Kosovom. Ovo je depresivno, posebno kada 22 od 27 članica EU priznaju nezavisnost Kosova”, žali se Hartvel za “Albanijan post”.

Ovaj predlog, dalje navodi Hartvel, takođe ometa napore “Kosova” da “promovišu integraciju kosovskih Srba, ali i, kako kaže, slabi njegov autoritet.

“EU ovim predlogom ograničava ovlašćenja kosovske vlade da izdaje sopstvenu dokumentaciju koja sadrži nacionalne simbole”, tvrdi on.

Protiv odluke oglasila se i vlada tzv. Kosova. Politički savetnik zamenika premijera Besnika Bislimija Klisman Kadiu je rekao da je reč o presedanu.

“Odlaganje ovog predloga negativno utiče na integraciju srpske zajednice na Kosovu, ali i na proces dijaloga. Od trenutka kada je Evropska komisija pokrenula ovaj predlog, obaveštavali smo sve institucije EU o posledicama i negativnim efektima odluke”, rekao je Kadiu.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad